Neće raspravu o privatizaciji Instituta Igalo

Radna grupa koju je formirala SO utvrdila je da IWG, jedini ponuđač na tenderu za kupovinu većinskih (državnih) akcija Instituta, nije respektabilan, kao i da tenderski postupak i tenderska dokumentacija nisu pripremljeni na adekvatan način
90 pregleda 4 komentar(a)
SO Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
SO Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 27.08.2015. 14:44h

Zahtjev 15 opozicionih odbornika da se sazove vanredna sjednica SO Herceg Novi povodom prodaje Instituta Dr Simo Milošević Igalo odbijena je sa obrazloženjem da nije u skladu sa Poslovnikom i drugim skupštinskim aktima.

Podsjećamo da su odbornici SNP, NOVA, PzP, SDP, Demokrate, Novska lista i Građanski savez tražili zakazivanje vanredne sjednice za 31. avgust kako bi se “razmotrila novonastala situacije vezana za privatizaciju Instituta za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju Dr Simo Milošević Igalo i usklađenost sa prethodnim Zaključcima Skupštine opštine Herceg Novi”.

Odbornici SO Herceg Novi su 29. maja donijeli odluku da traže od Vlade Crne Gore da obustavi dalji postupak privatizacije Instituta Igalo, poništi tenderski postupak i razmotri druge načine unapređenja uslova rada Instituta Igalo. Radna grupa koju je formirala SO utvrdila je da IWG, jedini ponuđač na tenderu za kupovinu većinskih (državnih) akcija Instituta, nije respektabilan, kao i da tenderski postupak i tenderska dokumentacija nisu pripremljeni na adekvatan način.

Predsjednik Skupštine Andrija Radman navodi u odgovoru odbornici SNP-a Danijeli Đurović, koja je u ime opozicionih odbornika podnijela zahtjev za zakazivanje vanredne sjednice SO, da primljeni zahtjev nije u skladu sa članom 59. st. 2. Poslovnika Skupštine, u kojem stoji da "podnosilac zahtjeva, odnosno inicijative za sazivanje sjednice dostavlja materijal o pitanju zbog kojeg traži sazivanje sjednice Skupštine, najmanje 15 dana prije dana određenog za održavanje sjednice".

“Razlog sazivanja sjednice suprotan je članu 36. Statuta Opštine, jer se zahtjeva izjašnjenje o pravnoj stvari van nadležnosti lokalne samouprave, odnosno Skupštine. U vjeri da manjkavosti zahtjeva za sazivanje vanredne sjednice nijesu učinjene sa prethodnom namjerom, da se odbijanje ovakvog zahtjeva pogrešno interpretira kao neodgovoran odnos prema ovom, za lokalnu samoupravu, i te kako važnom pitanju, upućujem Vas da u što kraćem roku upodobite zahjev sa Zakonom o lokalnoj samoupravi, Statutom i Poslovnikom“, naveo je Radman.

Jedan od potpisnika inicijative za sazivanje vanredne sjednice, nezavisni odbornik i poslanik Obrad Gojković, tvrdi da “vladajuća koalicija nema argumente kojim bi branila privatizaciju Instituta Igalu, što je osnovni razlog izbjegavanja da se sazove sjednica. Podsjeća na predizborna obećanja Udruženja građana Izbor, koji su dio vladajuće koalicije, da neće dozvoliti privatizaciju Instituta američko britanskom konzorcijumu IWG. Sada tvrde da će to spasiti Institut od stečaja,” naveo je Gojković.

Sindikalna organizacija Instituta Igalo za sjutra je zakazala “Zbor radnika, akcionara i penzionera Instituta Dr Simo Milošević Igalo i drugih zainteresovanih“, uz poruku da skup nije politički.

Bonus video: