Kina: Razočarani investitori kidnapovali šefa berze metala

Oni su upali u luksuzni hotel u Šangaju, odakle su Jiulianga odvukli i predali policiji, u pokušaju da natjeraju nadležne da ispitaju zbog čega je novac koji su uložili zamrznut
1 komentar(a)
Kina berza, Foto: Reuters
Kina berza, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.08.2015. 12:14h

Nekoliko stotina razočaranih investitora kidnapovali su šefa Kineske berze metala, Šan Jiulianga, zahtijevajući da im vrati novac koji su uložili.

Oni su upali u luksuzni hotel u Šangaju, odakle su Jiulianga odvukli i predali policiji, u pokušaju da natjeraju nadležne da ispitaju zbog čega je novac koji su uložili zamrznut, prenosi B92.

Neki investitori su doletjeli u Šangaj kako bi se pridružili ostalima u luksuznom hotelu u gradu, čekajući Jiulianga.

Policija je zadržala Jiulianga u pritvoru obećavajući da će ispitati šta se dogodilo sa novcem investitora, međutim, kasnije je pušten iz pritvora bez optužbi.

Berza metala kupuje i skladišti rijetke metale kao što su indijum i bizmut. Jiuliang nudi i visoku kamatnu stopu i visokolikvidne investicione proizvode.

Kada je naišao na probleme sa likvidnošću počeo je da razmišlja o prodaji svojih zaliha metala uz pomoć kojih finansira neke manje metale godinama unazad, a koji se koriste u tehnološkim i vojnim operacijama.

Oko 220 hiljada investitora bi moglo da ostane bez više od šest miliona USD zahvaljujući investicijama u berzu metala.

Ulagačima je bio garantovan povraćaj novca u iznosu od 13,7 odsto, s tim što su novac mogli da povuku bilo kada.

Ali, od aprila, berza je zamrzla sredstva, podgrijavajući tako sumnje da berza pozajmljuje novac kako bi stvorila novac ni iz čega, odnosno da je u pitanju neka vrsta prevare poput piramidalne štednje.

Taj incident samo je još jedna od posljedica usporavanja kineskog napretka koji pokazuje znake posustajanja.

Bonus video: