UIP: Utvrđene 682 nepravilnosti

Iz Uprave za inspekcijske poslove saopšteno je da je u 231 slučaju ukazano na otklanjanje nedostataka, doneseno je 221 rješenje o otklanjanju nepravilnosti, izdato 60 zabrana rada i izrečeno 637 prekršajnih naloga sa novčanim kaznama od ukupno 180,45 hiljada
0 komentar(a)
novac, Foto: Shutterstock
novac, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 18.08.2015. 13:59h

Inspektori su od 6. do 13. avgusta, u pojačanom inspekcijskom nadzoru u svim primorskim opštinama, obavili oko 1,29 hiljada kontrola u kojima su utvrdili 682 nepravilnosti.

Iz Uprave za inspekcijske poslove saopšteno je da je u 231 slučaju ukazano na otklanjanje nedostataka, doneseno je 221 rješenje o otklanjanju nepravilnosti, izdato 60 zabrana rada i izrečeno 637 prekršajnih naloga sa novčanim kaznama od ukupno 180,45 hiljada.

„Podnesen je jedan zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka kod nadležnog suda i jedna krivična prijava, zapečaćeno 11 objekata i oduzeta roba vrijedna 624 eura“, navodi se u saopštenju.

Utvrđene nepravilnosti uglavnom su se odnosile na neposjedovanje ili nepotpune deklaracije na namirnicama, neizdavanje računa, neisticanje obavještenja o pravu potrošača na reklamaciju i nepropisano vođenje evidencije o nabavci i prodaji robe i pružanju trgovinskih usluga.

Utvrđeni su i sanitarno-higijenski nedostaci u većim objektima, kao i neposjedovanje sanitarnih knjižica kod subjekata koji posluju sa hranom.

Nepravilnosti su se odnosile i na robu sa isteklim rokom, kao i na postavljanje privremenih objekata bez prethodno pribavljenog odobrenja odnosno rješenja Morskog dobra.

U prethodnom periodu, kako je saopšteno, aktivnosti su bile usmjerene na nadzor objekata privremenog karaktera u zoni morskog dobra, kao i izdavanje fiskalnih računa, utvrđivanje porijekla robe, zapošljavanje i drugo. Takođe, kontrolisana su kupališta, u pogledu ispunjenosti minimalno-tehničkih uslova, spasilačke službe, postavljanja uređaja i opreme, izdavanja fiskalnih računa za usluge plažnog mobilijara, oslobođenog dijela kupališta.

Kontrole pružanja usluga raftinga na Tari i objekata na Žabljaku obavljene su 8. avgusta.

Uprava za inspekcijske poslove sprovodila je zajedničke aktivnosti sa Komunalnom policijom i Upravom policije na šetalištima.

U narednom periodu, kako je najavljeno, inspekcijski nadzor će biti usmjeren na šetališta, u cilju suzbijanja pojave sive ekonomije, kontrolisaće se pripremanje i usluživanje hrane u privremenim ugostiteljskim objektima, trgovinski objekti, plaže i plažni barovi.

Bonus video: