Nastavlja se akcija Podijelimo teret

Iz EPCG su objasnili da se broj rata određuje tako što se iznos duga dijeli sa 20 eura, tako da bi se dug od 320 eura otplaćivao u 16 istih, fiksnih mjesečnih rata. Ukoliko dug iznosi preko 500 eura, potpisuje se protokol na 25 mjesečnih rata od po 20 eura
2 komentar(a)
EPCG, Foto: EPCG
EPCG, Foto: EPCG
Ažurirano: 17.08.2015. 11:14h

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) odlučila je da nastavi akciju pod nazivom Podijelimo teret, s obzirom na interesovanje domaćinstava i pozitivne efekte koje je ona imala po kompaniju i potrošače.

Iz EPCG su saopštili da će svi potrošači koji su u septembru, odnosno oktobru 2013. godine potpisali porotokole o izmirenju duga u 25 fiksnih mjesečnih rata od po 20 eura, i ukoliko su ih do kraja poštovali, moći da nakon raskida starog potpišu novi protokol.

Novi protokol će im, kako je objašnjeno, omogućiti otplatu duga u narednih 25 mjeseci u fiksnim ratama od 20 eura, bez obzira na iznos duga.

„Potrošači treba da se jave u lokalne jedinice snabdijevanja, gdje će dobiti sve potrebne informacije i potpisati nove protokole“, kazali su predstavnici EPCG.

Oni su podsjetili da u septembru ističu prvi dvogodišnji protokoli potpisani u akciji Podijelimo teret, koja je pokrenuta 2013. godine.

„Potrošači čiji ugovori ističu u septembru, treba da se jave u toku tog mjeseca. Oni kojima ugovori ističu u oktobru, treba da se jave tokom tog mjeseca“, kazali su predstavnici EPCG.

Oni su saopštili da će potrošači koji su ugovore sklopili tokom ljetnjih mjeseci prošle godine, u okviru drugog dijela akcije, moći da ih obnove naredne godine, i da se na njih ova akcija ne odnosi.

Iz EPCG su naveli da je protokole u akciji svih 24 mjeseca, odnosno od septembra i oktobra 2013. godine, ispoštovalo 10,25 hiljada potrošača, kojima je u tom periodu bio obustavljen i obračun zatezne kamate.

EPCG je, prema riječima njenih predstavnika, odlučila da pruži još jednu priliku svim domaćinstvima koja imaju dug da se priključe akciji Podijelimo teret 3, tako što će platiti tri posljednje fakture.

To podrazumijeva plaćanje majske, junske i julske fakture ukoliko se akciji priključe do 10. septembra, uz obavezno plaćanje avgustovske do kraja septembra, odnosno sve četiri ukoliko se za potpisivanje prijave nakon 10. septembra.

„Ukoliko je potrošač tokom juna, jula, avgusta i/ili septembra imao određenih uplata, one će mu biti priznate i dovoljno je da prilikom sklapanja protokola uplati razliku između fakturisanog i plaćenog iznosa za posljednja tri mjeseca“, navodi se u saopštenju.

Iz EPCG su objasnili da se broj rata određuje tako što se iznos duga dijeli sa 20 eura, tako da bi se dug od 320 eura otplaćivao u 16 istih, fiksnih mjesečnih rata. Ukoliko dug iznosi preko 500 eura, potpisuje se protokol na 25 mjesečnih rata od po 20 eura.

Oni su naveli da se prva rata od 20 eura ne plaća u mjesecu sklapanja sporazuma, već narednog.

„To znači da potrošač koji sklopi novi protokol u septembru, ima obavezu da plati avgustovski račun do kraja septembra, a prvu ratu od 20 eura i septembarski račun do kraja oktobra. Ukoliko potrošač ne ispoštuje ovu dinamiku, sporazum se raskida“, saopštili su iz EPCG.

Potrošači koji imaju standardni protokol, kako su dodali, mogu da ga reprogramiraju i priključe se akciji Podijelimo teret. Akciji se mogu priključiti i potrošači koji su trenutno isključeni sa mreže, pod uslovom da plate tri posljednje fakture i priključnu taksu od deset eura.

Potrošačima koji se priključe akciji obustavlja dalji obračun zatezne kamate, izuzimaju se od prinudnih metoda naplate dok poštuju protokol i odlažu se obaveze plaćanja troškova u pokrenutim sudskim postupcima.

Bonus video: