Stop za 13 grupa hrane, vino još može u Rusiju

Zabranjen je uvoz mesa (svježeg, ohlađenog i zamrznutog) od krupne rogate stoke i svinjetina, mesa i proizvoda od živine, kao i usoljenog, dimljenog ili sušenog mesa. Na spisku je i živa riba (osim Salmo salar, Salmo trutta, Oncorhynchus mykiss), rakovi, školjke i plodovi mora, mekušci, kao i mlijeko i mliječni proizvodi
232 pregleda 41 komentar(a)
Gintaš, zelena pijaca, Foto: Vesko Belojević
Gintaš, zelena pijaca, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 14.08.2015. 05:19h

Crna Gora je od juče zvanično na spisku zemalja kojima je Rusija uvela embargo na uvoz poljoprivrednih proizvoda.

Juče nakon sjednice vlade Ruske Federacije, premijer Dimitrij Medvedev je saopštio da je Rusija, kao odgovor na mjere pojedinih zemalja, proširila sankcije. Tako su se pod kontraembargom našle Crna Gora, Albanija, Island, Lihtenštajn, kao i Ukrajina - koja će imati poseban tretman.

Grupi država, kojima je Crna Gora juče dodata, od ranije je zabranjen izvoz prehrambrenih proizvoda iz 13 kategorija. Zabranjen je uvoz mesa (svježeg, ohlađenog i zamrznutog) od krupne rogate stoke i svinjetina, mesa i proizvoda od živine, kao i usoljenog, dimljenog ili sušenog mesa. Na spisku je i živa riba (osim Salmo salar, Salmo trutta, Oncorhynchus mykiss), rakovi, školjke i plodovi mora, mekušci, kao i mlijeko i mliječni proizvodi (osim specijelnog mlijeka bez laktoze i specijalnih mliječnih proizvoda za dijetetsku medicinsku ishranu ili dijetetsku profilaktičku ishranu).

Zabranjen je uvoz i povrća, jestivog korijenja (osim sjemenskog krompira, luka, kukuruza šećerca), kao i voća i orašastih plodova. Na spisku su i kobasice i slični proizvodi od mesa, mesnih poluproizvoda ili krvi, kao i gotovi proizvodi pripremljeni na toj osnovi.

Ne mogu se uvoziti ni prehrambreni gotovi proizvodi (osim biološki aktivnih dodataka, vitaminsko-mineralnih kompleksa, dodataka za aromu i ukus, koncentrata proteina životinjskog i biljnog porijekla), kao i prehrambreni i gotovi proizvodi pripremljeni po tehnologijama proizvodnje sira i koji sadrže 1,5 ili više mliječne masti.

Crna Gora je za šest mjeseci ove godine u Rusiju izvezla robu u vrijednosti 1,2 miliona eura, što je duplo manje nego u istom periodu prošle godine. Sada Crna Gora u Rusiju najviše izvozi pića Plantaža, a iz te kompanije su saopštili da je i on prepolovljen na oko pola miliona boca. Alkoholna pića nisu na spisku koji je juče objavljen.

Brzo nakon izjave Medvedeva, ruska Federalna služba za veterinarski i fitosanitarni nadzor saopštila je da je odmah obustavila prijem veterinarskih sertifikata za proizvode iz zemalja kojima je proširen spisak.

“Obustavlja se uvoz iz određenih zemalja, a mi smo prestali da primamo veterinarsko-sanitarne sertifikate”, kazao je pomoćnik direktora Službe Aleksej Aleksejenko. On je kazao i da će odmah naći zamjenu za proizvode koje su uvozili iz ovih zemalja.

Medvedev je saopštio i da spisak zabranjenih proizvoda može biti korigovan.

“Zabrana, naravno, nije konstantna i ona može da bude izmijenjena u zavisnosti od cijelog niza razloga, a tako i od toga kako se budu razvijali naši odnosi sa evropskim partnerima i partnerima iz drugih zemalja”, kazao je ruski premijer.

Ministar poljoprivrede Rusije Aleksandar Tkačev je takođe kazao da će zabraniti i uvoz konditorskih proizvoda, cvijeća kao i konzervi ribe jer “Vlada namjereva da zatvori te 'crne rupe' kroz koje proizvodi iz zemalja koje su pod sankcijama ulaze preko trećih zemalja”.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je još 24. juna potpisao ukaz o produženju sankcija zemljama EU, zatim Amerike, Australije, Kanade i Norveške do 5. avgusta 2016. godine, što sada važi i za Crnu Goru.

Putin je 29. jula naredio da se svi poljoprivredni proizvodi, koji su zabranjeni za uvoz, a nalaze se u Rusiji, unište počev od 6. avgusta. Od tog dana do 11. avgusta uništeno je 500 tona hrane.

Stara zabrana zbog šverca, a sada politike

Na spisku uvoznika iz Crne Gore ruskog ministarstva bilo je devet preduzeća iz Crne Gore. Tri za proizvodnju mesa i šest za proizvodnju mesnih prerađevina. Kako je juče saopšteno iz ruskog ministarstva, njima je uvoz zabranjen još 2014. godine zbog nalaza veterinarske uprave, jer su crnogorski proizvođači za svoje proizvode koristili meso iz zemalja koje su tada već bile pod sankcijama. To znači da je tadašnja zabrana bila zbog šverca, a sada su ozvaničene sankcije zbog politike.

Od novih zemalja pod sankcijama najteže će izgleda biti Islandu jer je on od januara do maja ove godine 15 odsto ribe izvozao u Rusiju.

Nijedno poljoprivredno preduzeće iz Albanije nije akreditovano za uvoz u Rusiju, a iz Lihtenštajna jesu dva.

Vlada CG žali, Medvedev: Izabrali ste

Vlada Crne Gore juče je saopštila da žali zbog odluke vlade Rusije da i Crnu Goru svrsta među države za koje se uvodi zabrana uvoza poljoprivrednih proizvoda, sirovina i hrane.

"U ovom momentu Vlada Crne Gore ne raspolaže sa listom proizvoda na koje se današnja odluka odnosi. Vlada Crne Gore ostaje opredijeljena da sa Ruskom Federacijom održava politički dijalog i gradi sadržajne odnose u svim oblastima od obostranog interesa, aktivno se zalažući da razlozi koji su doveli do uvođenja restriktivnih mjera od strane Evropske unije, kojima se pridružila i Crna Gora kao zemlja kandidat za članstvo u EU, budu riješeni u najskorije vrijeme”, navedeno je u saopštenju.

Premijer Medvedev juče je kazao da ovakav odgovor Rusije ne bi trebalo nikoga da čudi jer je pridruživanje određenim mjerama svjestan izbor za koji treba snositi odgovornost.

Bonus video: