Kolić: Pitanje je trenutka kad će neke opštine ekonomski propasti

Kolić smatra da bi bilo lijepo, za promjenu, vidjeti neku otvorenu fabriku, sa preko 200 zaposlenih građana
247 pregleda 3 komentar(a)
Dženan Kolić, Foto: Demokratska Crna Gora
Dženan Kolić, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 08.08.2015. 12:53h

Ekonomija Crne Gore cirkuliše na nivou „kupi prodaj“ kratkoročne zarade, i bogaćenja pojedinaca „preko noći“, smatra Dženan Kolić, potpredsjednik Demokrata. On navodi da se na tom principu fukcioniše već godinama, i pitanje je trenutka kad će pojedine opštine doživjeti ekonomsku propast.

"Prvi primjer je opština Kolašin, koja grca u dugovima, čiji zaposleni nisu primili zarade i preko godinu dana, a ne zaostaje ni Bijelo Polje i ostale opštine na sjeveru. Zastupljena je velika stopa nezaposlenosti naročito na sjeveru Crne Gore, a posljednjih godina šta se konkretno uradilo da se ta stopa umanji ? Ljudima se nudi rad na plantažama, i pravi se medijska priča, kako će to riješiti životno pitanje građana zauvijek. Pa dobro, nekako moraju da se opravdaju ta mjesta na kojima sjede pojedini zaposleni u ovom ogromnom pozorištu, a to da li će taj potez riješiti problem životnog pitanja građana na duže staze i nije bitna stvar", navodi Kolić.

On dodaje da bi bilo lijepo, za promjenu, vidjeti neku otvorenu fabriku, sa preko 200 zaposlenih građana.

"Prije svega treba omogućiti stranim investitorima ulaganje i otavaranje istih na sjeveru kao i širom Crne Gore. Potrebno je usavršiti uredbe o uslovima i načinu privlačenja stranih investicija, u vidu direktnih investivcija, proširenja postojećih djelatnosti kao i unošenja promjena u već postojeći proizvodni program. Ukinuti komunalije, novčano ih stimuisati za svakog zapolenog građnina, učestvovati u izgradnji proizvodnih hala i tako privući veći broj investitora, koji bi svojim ulaganjem naravno ostvarili prihod, ali učinili da i država ima dobit, i naravno obezbijedili životno pitanje velikog broja porodica, dugoročno", smatra Kolić.

Dodaje da ovakav potez sigurno ne bi kao rezultat imao masovno iseljavanje porodica u azil, već naprotiv.

Bonus video: