Povećan kreditni rejting Crne Gore: Izgledi promijenjeni iz „stabilnih“ u „pozitivne“

Naša zemlja je ostvarila napredak u implementaciji značajnih mjera fiskalne konsolidacije koje uključuju veće prihode i smanjenje rashoda, kao i započete strukturne reforme u penzionom sistemu i javnoj upravi
150 pregleda 5 komentar(a)
novac, rejting, Foto: Shutterstock
novac, rejting, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 22.09.2018. 08:06h

Kreditna rejting agencija Moody's potvrdila je u novom izvještaju ocjenu rejtinga B1 za Crnu Goru, uz značajnu izmjenu izgleda sa pozicije stabilan u pozitivan, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

„Navedena izmjena signal je povjerenja investitora u ekonomski napredak Crne Gore, kao i podrške mjerama stabilizacije javnih finansija koje sprovode Vlada i Ministarstvo“, navodi se u saopštenju.

Prema procjenama analitičara agencije Moody's, ključni pokretači za promjenu crnogorskog profila na pozitivan karakteriše povoljna srednjoročna perspektiva ekonomskog rasta, podržana strukturnim reformama, napredak u pogledu pregovora o pristupanju zemlje Evropskoj uniji (EU) i značajni investicioni projekati u sektoru transporta, turizma i energetike.

„Ključni pokretači su i Vladine mjere konsolidacije koje poboljšavaju fiskalnu poziciju Crne Gore, kao i efektivne mjere u oblasti upravljanja javnim dugom u cilju smanjenja rizika srednjoročnog refinansiranja u državi“, objasnili su iz Ministarstva.

Iz Ministarstva su kazali da su očekivanja analitičara Moody's-a da će crnogorska ekonomija ostvariti potencijalni rast od oko 3,5 odsto, dok projekat izgradnje autoputa Bar-Boljare karakterišu kao potencijal za dodatno unaprijeđenje pozicije države, u smislu diverzifikacije turističke ponude i prelivanja pozitivnih efekata na ukupnu privredu.

„Potencijal za dalji rast prepoznat je i u velikim energetskim projektima koji poboljšavaju izvoznu poziciju Crne Gore, povećavajući konkurentnost i podsticanje ulaganja u obnovljive izvore energije“, dodaje se u saopštenju.

Kako se navodi u izvještaju, Crna Gora je ostvarila napredak u implementaciji značajnih mjera fiskalne konsolidacije koje uključuju veće prihode i smanjenje rashoda, kao i započete strukturne reforme u penzionom sistemu i javnoj upravi.

„Analitičari takođe procjenjuju da će mjere fiskalne konsolidacije koje je uvela Vlada, dovesti do unaprijeđenja u dijelu upravljanja javnim dugom, kao i da će se odnos duga i bruto domaćeg proizvoda (BDP) do 2022. godine smanjiti ispod 50 odsto“, naveli su iz Ministarstva.

U izvještaju je, kako su dodali, pohvaljen i napredak u uspostavljanju pravnog i operativnog okvira Crne Gore u skladu s normama EU, kojim se poboljšavaju uslovi poslovanja na lokalnom nivou i atraktivnost zemlje za strane direktne investicije.

„Istaknuto je da je Crna Gora u procesu pregovora o pristupanju EU najistaknutiji kandidat u regionu“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: