Vujanović: Mamula i Kraljičina plaža pokazali da sistem vlasti ne funkcioniše

“Pokazali smo i u jednom, i u drugom, i trećem slučaju u odnosu na investicije i investiture i ugovore jedan krajnje neozbiljan odnos koji je ja mislim, uputio lošu poruku o državi i prema investitorima i onome što investicije donose”, naveo je Vujanović
31 komentar(a)
Ažurirano: 04.08.2015. 15:44h

Crna Gora je pokazala neodgovornost i poslala lošu poruku investitorima neusvajanjem u Skupštini Vladinih predloga o investicijama za Mamulu i Kraljičinu plažu, poručio je predsjednik države, Filip Vujanović.

On je danas boravio u posjeti Plužinama, gdje je prisustvovao svečanoj sjednici lokalnog parlamenta, povodom Dana Opštine.

Vujanović je, odgovarajući na pitanja novinara, kazao da je neusvajanjem Vladinih predloga u parlamentu pokazano da sistem vlasti ne funkcioniše.

“Kao država moramo da imamo ozbiljan i odgovoran odnos prema investitorima i investicijama, i jednako tako ozbiljan i odgovoran odnos prema ugovorima koje potpišemo”, kazao je Vujanović.

Prema njegovim riječima, država nije ispoštovala ugovore koje je potpisala sa investitorima.

“Pokazali smo i u jednom, i u drugom, i trećem slučaju u odnosu na investicije i investiture i ugovore jedan krajnje neozbiljan odnos koji je ja mislim, uputio lošu poruku o državi i prema investitorima i onome što investicije donose”, naveo je Vujanović.

To je, kako je kazao, ozbiljno dovelo u pitanje zapošljavanje, prihode i servisiranje budžeta.

“Ponašamo se na način koji je krajnje neodgovoran. Vlada iz okvira svoje nadležnosti potpiše ugovore, preuzme obaveze i za Kraljičinu plažu i za Mamulu, a onda se nađe način da se na Skupštini to izigra i da se u suštini ti ugovori ponište a partnerima, prema kojima je preuzeta obaveza, pokaže da se ta obaveza neće izvršiti”, rekao je Vujanović.

Na taj način, kako je naveo, država gubi kredibilitet.

“Odlaze moćni partneri. Rojal grupa je svetski moćna grupa i gubitak Kraljičine plaže na Dubovici je ogroman gubitak. Ne samo zbog zaposlenja, ne samo zbog prihoda koji bi se ostvario, nego zbog imidža Crne Gore”, rekao je Vujanović.

On, kako je naglasio, smatra da se mora riješiti problem funkcionisanja sistema vlasti.

“Mora se riješiti pitanje funckionisanja sistema vlasti radi obezbjeđenja kvalitetnog funkcionisanja države”, rekao je Vujanović.

Kako je naveo, traže se pravni ili kvazi pravni razlozi da se kompromituju ugovori i izigrava se koncesija kao institut koji obezbjeđuje razvoj.

“Godinama na to ukazujem, mislim da sam prvi sa tom pričom počeo. Nažalost se pokazalo da sam u pravu. Kao država koja ima izvanrednu poziciju i ogromne resurse, mi ćemo postati država koju će zaobilaziti ozbiljni partneri pokazujući da nam se ne može vjerovati”, ocijenio je Vujanović.

Pokazaće se, kako je dodao, da se Crnoj Gori ne može vjerovati jer ugovor koji se potpiše ne prolazi u parlamentu.

“A morao bi, budući da koalicija funkcioniše i u parlamentu i Vladi, da prođe bez ikakvih problema”, objasnio je Vujanović.

Prema njegovim riječima, očigledno je da se na ozbiljan način mora promisliti zašto se tako uporno zaustavlja razvoj Crne Gore i ljudima oduzima mogućnost da imaju radna mjesta a budžetu da ima novi prihod.

Na pitanje novinara da li postoji rezervni plan i šta će sada biti sa investitorima i lokacijama koje su bile predmet ugovora, Vujanović je odgovorio da se rezervni plan mora razmotriti za Mamulu i Kraljičinu plažu, ali da je Dubovica očigledno završena priča.

“Treba se izvinjavati Arapima za ovo što se uradilo i ja ću vjerovatno, budući da očekujem da ću imati posjetu Emiratima, to izvinjenje uputiti”, naveo je Vuajnović.

Crna Gora je, kako je dodao, pokazala da se prema grupi koja je svjetski vrijedna, ponašala svjetski neozbiljno.

“Ne vjerujem da bi ijedna država se na taj način odnijela prema jednoj takvoj investiciji. I pokazali smo ono što sam rekao, da sistem vlasti ne funkcioniše. Da se kao država ne ponašamo odgovorno i da smo tu veliku investiciju izgubili”, kazao je Vujanović.

On se, kako je naveo, nada da će se naći način da se ta pitanja ponovo razmotre.

“Ne mogu da shvatim da se nešto nešto potpiše a onda razvrgne na čudan i neshvatljiv način. Te su ugovore radili pravnici, a ne agronomi i veterinari, i prosto je nevjerovatno da se na Skupštini oni pravno urušavaju, da se država stravično kompromituje i da postajemo država koja se prepoznaje u regionu po tome da izigrava partnere sa kojima je potpisala ugovor”, kazao je Vujanović.

Bonus video: