Damjanović najavio amandmane: FZD uvesti u poreski sistem, u budžetu pet miliona

„Očekujem da će kolege poslanici pokazati javni interes i da će glasati za ovo rješenje da bi se državi obezbijedilo do pet miliona eura novca od FZD-a koji se finansira od naknada premija koje mu banke plaćaju“, kazao je Damjanović
0 komentar(a)
Aleksandar Damjanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Aleksandar Damjanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 31.07.2015. 08:19h

Poslanik SNP-a Aleksandar Damjanović najavio je da će danas amandmanski djelovati na predlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o depozitima da bi se Fond za zaštitu depozita(FZD) oporezovao dodatno za prethodnih pet godina.

Tim predlogom zakona on je tražio da se FZD uvede u poreski sistem. Državnom budžetu bi se time obezbijedilo pet miliona eura.

„Očekujem da će kolege poslanici pokazati javni interes i da će glasati za ovo rješenje da bi se državi obezbijedilo do pet miliona eura novca od FZD-a koji se finansira od naknada premija koje mu banke plaćaju“, kazao je Damjanović.

Vlada se nije izjasnila o predlogu da se FZD oporezuje.

Poslanici nijesu raspravljali o zaključcima Odbora za ekonomiju, čije je cilj unpaređenje politike u oblasti koncesija. O njima će danas glasati.

Predloženo je, i zmeđu ostalog, da Skupština obaveže Vrhovno državno tužilaštvo (VDT) da se detaljno upoznaju sa izvještajima Državne revizorske institucije o reviziji prihoda budžeta po osnovu zaključenih ugovora o koncesijama za korišćenje prirodnih bogatstava, izvještajem o registru ugovora o koncesijama i sa raspravom koja se o tome vodila na odboru. To da bi se sankcionisali oni koji su kršili zakone u toj oblasti, što je DRI konstatovala.

Završena je rasprava o izmjenama Zakona o eksproprijaciji kojim Pozitivna hoće da uspostavi balans između privatne svojine i javnog interesa.

“Ne možemo zaustaviti ekonomski razvoj tako što ćemo tražiti nerealno visoke naknade preko tržišne mjere. Sa druge strane, mora se znati šta je javni interes i da on ne može biti privatni” kazala je Azra Jasavić (Pozitivna) juče na plenumu.

Predlogom je definisano da se u slučajevima eksproprijacije postupa po hitnom postupku, a rokovi u parničnom i vanparničom postupku se maksimalno skraćuju kako bi sudovi mogli brzo donijeti odluku o pravednoj naknadi za oduzeto zemljište.

Završena je rasprava o predlogu zakona o ličnom stečaju, kojim je Liberalna partija traži da prezaduženi građani imaju mogućnost da kroz stečaj u određenom vremenskom roku vrate dugove prema bankama, lizing kućama, komunalnim preduzećima, elektroenergetskim kompanijama.

Medojević, Egipat i Beograd

Poslanici su razmotrili predlog zakona kojim je DF tražio da se građanima koji su uzeli kredite sa valutnom klauzulom u švajcarskim francima omogući da ih vraćaju u eurima po kamatnoj stopi od 8,2 odsto.

Na sjednici nije bilo Nebojše Medojevića koji je u javnosti do sada obrazlagao taj predlog. “Vijesti” nezvanično saznaju od izvora u parlamentu da je on bio navodno u Egiptu na ljetovanju.

Medojević je “Vijestima” u sms poruci kazao da je službeno odsutan nekoliko dana zbog međunarodnih obaveza i da će se večeras vratiti.

Na pitanje je li u Egiptu, on je sinoć tvrdio da je u Beogradu i da nije na odmoru.

Istakao je da su njegove kolege iz DF -a Milan Knežević i Andrija Mandić sa njim predložili zakon.

Knežević je obrazlagao predlog juče na plenumu.

Bonus video: