Raskol SDP-a koči i rad odbora

SDP traži smjenu (zamjenu) članova odbora direktora koji su napustili partiju, ali do toga ne dolazi
92 pregleda 5 komentar(a)
Luka Bar, Foto: Anto Baković
Luka Bar, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 28.07.2015. 05:19h

Raskol u Socijaldemokratskoj partiji odrazio se i na formiranje bordova direktora nekoliko većinski državnih preduzeća, među kojima su Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES), Luka Bar i Institut crne metalurguje iz Nikšića, saznaju „Vijesti“ nezvanično iz nekoliko izvora.

Skupštine akcionara ova tri državna preduzeća su odgođene jer nije bilo saglasnosti o tome koji članovi borda će iz SDP-a zastupati interese države u tim kompanijama.

Zbog toga što nema saglasja o novim članovima borda iz redova manje članice vlasti - SDP-a, niti se mogu dogovoriti o tome sa koalicionim partnerom - DPS-om, odgađa se i Skupština akcionara Rudnika uglja u kojoj država ima trećinu akcija.

I SDP, manja članica vlasti, godinama po partijskom „ključu“ je imala privilegovan položaj u nizu državnih preduzeća i ustanova. Sa skorašnjom podjelom u ovoj partiji, dovedeni su u pitanje i mandati članova odbora u upravama više državnih kompanija.

Dosadašnja praksa bila je da u konačnom predlog članova uprava koordinira potpredsjednik Vlade Vujica Lazović, koji je napustio SDP i osniva partiju sa kolegama koji su otišli iz SDP-a.

SDP traži smjenu (zamjenu) članova odbora direktora koji su napustili partiju, ali do toga ne dolazi.

Slični međupartijski nesporazumi nedavno su bili i u Kotoru.

DPS je, naime, zajedno sa odbornicima pojedinih opozicionih stranaka glasao protiv ili se uzdržao od glasanja za predlog zaključaka koje je kandidovao SDP, a u kojima se pored ostaloga, tražilo od poslanika u Skupštini Crne Gore da prihvate izmjene i dopune Zakona o lukama. Time je predviđeno da preduzeće "Luka Kotor" zadrži koncesiju na upravljanje lukom drevnog grada i ta firma ostane većinski u državnim rukama.

SDP, koji je podržao LP i HGI, predložio je da ukoliko se Skupština i Vlada ogluše na ovakve stavove kotorskog parlamenta, bude održan lokalni referendum na kome bi Kotorani dali posljednju riječ o načinu na koji će se upravljati lukom.

Bonus video: