Zeković: Vlada prihvatila politiku SDP-a za Kolašin

U SDP-u očekuju da će sa novim garancijama Opština moći realizovati kredit kojim bi prekinula petogodišnju blokadu budžeta, izmirila obaveze prema zaposlenima i dobavljačima, reprogramirala kreditne obaveze i obezbijedila adekvatan socijalni program za višak zaposlenih i vratila Kolašin u okvire zakonitog poslovanja
54 pregleda 8 komentar(a)
Bojan Zeković, Foto: SDP
Bojan Zeković, Foto: SDP
Ažurirano: 24.07.2015. 11:56h

Socijaldemokratska partija (SDP) zadovoljna je zaključcima koje je Vlada usvojila povodom informacije o stanju javnih finansija na lokalnom nivou.

Šef Kluba odbornika SDP-a u Kolašinu i član Glavnog odbora SDP-a, Bojan Zeković, rekao je da su zaključci Vlade skoro identični Predlogu izmjena i dopuna ovogodišnjeg Zakona o budžetu, koji su podnijeli predstavnici te partije i da je koncept koji je SDP ranije predložio jedini mogući način izlaska iz zatečenog stanja.

“Zaključcima se Vlada obavezala da će za kredite lokalnih samouprava garantovati sredstvima Egalizaciog fonda i ustupljenim prihodima koja pripadaju lokalnim samoupravama, kao i sopstvenom tekućom budžetskom rezervom do naredne godine, kada će krediti lokalnih samouprava biti obezbijeđeni državnom garancijom”, naveo je Zeković u saopštenju.

On je kazao da će na pitanje zašto su bili potrebni mjeseci da se prihvati ono što je od početka bilo očigledno, najbolje odgovoriti oni koji su zloupotrebljavajući tešku situaciju zaposlenih i izigravajući njihovo povjerenje, lobirali da se istovjetno rješenje ne usvoji u parlamentu.

“Odgovor građanima treba da daju i oni funkcioneri Demokratske partije socijalista (DPS), koji su učestvovali u vlasti koja je Opštinu dovela do kolapsa, a mjesecima su se protivili rješenju koje je Vlada u četvrtak usvojila, koje će, nadamo se, omogućiti izlazak iz situacije u koju nas je dovela vlast Grupe birača i DPS-a”, poručio je Zeković.

U SDP-u, kako je kazao, očekuju da će sa novim garancijama Opština moći realizovati kredit kojim bi prekinula petogodišnju blokadu budžeta, izmirila obaveze prema zaposlenima i dobavljačima, reprogramirala kreditne obaveze i obezbijedila adekvatan socijalni program za višak zaposlenih i vratila Kolašin u okvire zakonitog poslovanja.

Vlada je na sjednici u četvrtak zadužila Ministarstvo finansija da prilikom izrade nacrta zakona o budžetu za narednu godinu predvidi izdavanje državnih garancija za finansijsku konsolidaciju opština korisnica Egalizacionog fonda.

Generalni direktor Direktorata za budžet u Ministarstvu finansija, Nikola Vukićević, kazao je da će način obezbjeđenja opština prema centralnoj vlasti biti iznos do 70 miliona EUR iz Egalizacionog fonda.

On je rekao da će Vlada bankama garantovati sredstvima Egalizacionog fonda, kao i da je spremna da, ukoliko se ta sredstva iscrpe, iskoristi mehanizam sredstava tekuće budžetske rezerve.

Bonus video: