Vrijednost akcije Budvanske rivijere sada manja, ali ih ima više

Posljednja cijena akcija na berzi iznosila 10 eura, ali nakon smanjenja nominale i povećanja kapitala iskazana kao referentna i trenutno iznosi pet eura
281 pregleda 0 komentar(a)
Slovenska plaža, Foto: Vuk Lajović
Slovenska plaža, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 23.07.2015. 18:34h

Hotelska grupacija Budvanska rivijera povećala je kapital te kompanije sa 69,6 miliona na 80,89 miliona eura, po osnovu pretvaranja rezervi i dobiti u akcijski kapital. To je uticalo da akcionari dobiju dodatne akcija ali sa manjom nominalnom vrijednošću.

Poslije posljednje reprocjene imovine budvanske kompanije na kraju prošle godine iskazana je dobit od 7,47 miliona eura. Neraspoređena dobit nakon iskazivanja prošlogodišnjeg rezultata iznosila je 8,78 miliona eura, a zajedno sa rezervama kompanije ukupan akcijski kapital kroz posebnu registraciju emisije akcija povećan je za oko 11 miliona eura.

Prethodno je došlo do usitnjavanja akcija HG Budvanska rivijera tako je da je nominalna vrijednost jedne akcije ove kompanije skoro prepolovljena i sad iznosi 9,97 eura.

Do usitnjavanja akcija je došlo, prema nezvaničnim izvorima “Vijesti” iz kompanije, kako bi se novi akcijski kapital što bolje podijelio postojećim vlasnicima i samim tim zadržana postojeća struktura akcionara. Ukupan kapital društva sada je raspoređen na 8.110.763 akcije .

Posljednja cijena po kojoj se trgovalo akcijama Budvanske na Montenegroberzi iznosila je 10 eura, ali nakon smanjenja nominale i povećanja kapitala, u skladu sa uputstvom Komisije za hartije od vrijednosti, ta posljednja cijena je iskazana kao referentna i trenutno iznosi pet eura.

Prema podacima Centralne depozitarne agencije, Vlada posjeduje 41,63 odsto akcija kompanije, Stratex hospitality Beograd 21,07 odsto, Fond penzijsko-invalidskog osiguranja 12,82 odsto, Stratex development 8,3 odsto, Zavod za zapošljavanje 4,27 odsto i City rent Podgorica 1,08 odsto...

Poslije države pojedinačno najveći akcionar su dvije Stratex kompanije američkog biznismena Neila Emilfarba koji je lani kupio skoro 30 odsto akcija.

Bonus video: