Mišković: Kotorani ne smiju dopustiti otimanje Luke Kotor

"Nakon "kolateralne štete" koju je skupo platila Opština Kotor '90-tih godina, gubeći Jugooceaniju Kotor, zatim sulude privatizacije Jugopetrola 2001. godine - zlatne koke za budžetske prihode na svim nivoima, zatim dopuštanja promjene sjedišta ove kompanije, Kotorani ne smiju dopustiti i privatizaciju Luke Kotor" kazao je Mišković
56 pregleda 7 komentar(a)
URA, Foto: URA
URA, Foto: URA
Ažurirano: 22.07.2015. 12:33h

Kotorani ne smiju dopustiti privatizaciju najvećeg privrednog potencijala opštine, jer za to ne postoji nijedan opravdan razlog, osim nekih drugih interesa koji nemaju nikakve dodirne tačke sa interesima grada, kazao je sekretar GP URA u Kotoru Saša Mišković, dodajući da nakon "kolateralne štete" koju je skupo platila Opština Kotor '90-tih godina, gubeći Jugooceaniju Kotor, zatim sulude privatizacije Jugopetrola 2001. godine - "zlatne koke" za budžetske prihode na svim nivoima, zatim dopuštanja promjene sjedišta ove kompanije, Kotorani ne smiju dopustiti i privatizaciju Luke Kotor.

"Već neko vrijeme se provlači priča o privatizaciji Luke Kotor - jedinog preostalog jakog i moćnog privrednog subjekta u našoj opštini koji je svih ovih godina značajnim sredstvima punio opštinski budžet. Da li smjena postojećeg Upravnog odbora luke i dovodjenjem "novih ljudi" za koje odbornici trebaju da glasaju u četvrtak 23.jula, predstavlja početak "kraja" i ovog privrednog subjekta? Prodaja Luke Kotor nije javni, već očigledno privatni interes aktera iz sjenke. Ponovo ćemo se pitati čije su naše luke, naše plaže, naša obala... To su već dobrano zabranjeni prostori "partnerskih" of šor firmi zbog kojih postajemo nepoželjni stranci u svojim gradovima i svojoj državi", kazao je Mišković

On je kazao da su sa istim rukovodećim timom Luke Kotor, u prethodnom periodu stizali hvalospjevi sa svih strana o uspješnosti rada i sjajnim poslovnim rezultatima ovog akcinarskog društva, čiji je većinski vlasnik Opština Kotor. U poslednjih par mjeseci nešto se promijenilo jer se od odgovornih ljudi u Opštini mogla čuti "ideja" o privatizaciji luke sa insinuacijom lošeg vođenja kompanije. U međuvremenu, luka bilježi pozitivne poslovne rezultate i za 2014. godinu ima dobit od 724.990 eura, od kojih Opština ima pravo i na dividendu.

"Da nije razlog "loš menadžment" luke vidi se i po tome što je dobijena zlatna medalja za kvalitet prije samo para dana. Sve upućuje da je razlog kritikama zapravo to što u Upravnom odboru ne postoji "većina" koja bi izglasala odluku o privatizaciji, pa je tu većinu potrebno obezbjediti na način što će se neki dosadašnji članovi razriješiti, a imenovati novi", kazao je Mišković.

Tako je za sjednicu 23. jula odbornicima data odluka o imenovanju novih članova Upravnog odbora luke.

"Interesantno da odbornicima nije data ni odluka ni obrazloženje za razrješenje dosadašnjih članova, pa se sa razlogom pitamo "što stoji iza ove smjene". Imajući u vidu sve prethodno što se dešavalo oko luke (neodobravanje koncesije,insinuacija lošeg rukovodjenja, zagovaranje privatizacije koja nije naišla na očekivano odobravanje i sl), sa pravom se pitamo da li se razriješenjem dosadašnjih i imenovanjem novih članova Upravnog odbora zapravo dobija potrebna većina za privatizaciju Luke Kotor? Oni koji sjede u odborničkim klupama bi trebalo to da znaju - pa ukoliko i pored tih saznanja,u četvrtak budu glasali za ovu smjenu, a ta odluka bude kroz izvjesno vrijeme rezultirala privatizacijom luke ne mogu pobjeći od odgovornosti prema svom gradu i njegovim građanima", kazao je Mišković.

Bonus video: