Izmjene o nametima preduzetnicima na turizam: Najveća članarina biće 2.100 eura

Važeća odluka propisuje maksimalni članski doprinos od 1.900 eura, nova pred odbornicima
0 komentar(a)
Tanja Popović, Foto: Zoran Đurić
Tanja Popović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 21.07.2015. 17:57h

Odbornici u Skupštini Glavnog grada raspravljaće na narednoj sjednici o izmjenama i dopunama Odluke o visini, načinu obračunavanja i plaćanja članskog doprinosa Turističkoj organizaciji Podgorice, na čijem čelu je Tanja Popović, a koji iznosi od 50 do 2.100 eura.

Odlukom je predviđeno da doprinos plaćaju pravna i fizička lica i preduzetnici, koji na teritoriji Podgorice imaju svoje sjedište ili organizacionu jedinicu, kao i društvo, koje obavlja turističku, ugostiteljsku ili sa turizmom neposredno povezanu djelatnost.

U odluci se navodi da su Pravilnikom o razvrstavanju djelatnosti za koje se plaća članski doprinos turističkim organizacijama, djelatnosti razvrstane u pet grupa u zavisnosti od nivoa povezanosti ostvarenog prihoda sa turizmom.

“U odnosu na važeću odluku, koja je propisivala maksimalni članski doprinos od 1.900 eura, za prvu grupu djelatnosti i obimom prihoda preko 5.000 eura, predloženom odlukom, za ovu kategoriju obveznika, propisan je iznos od 2.100 eura”, piše u odluci. Novac od članskog doprinosa će se, kako se navodi, koristiti za finansiranje TO Podgorice u visini od 60 odsto, dok 40 odsto pripada Nacionalnoj turističkoj organizaciji.

Primjedbi na Nacrt odluke su tokom javne rasprave, imali predstavnik “Atlas turs” agencije Rajko Perović i predstavnica Asocijacije turističkih agencija Crne Gore Ljiljana Radulović, a odnosile su se na način određivanja visine članskog doprinosa. Oni su smatrali da visinu doprinosa ne treba određivati prema ostvarenom prihodu, već prema dobiti obveznika. Primjedba, kako se navodi, nije prihvaćena, jer “nema osnova za uređenje tog pitanja predmetnom odlukom”. Kao neosnovana je okarakterisana primjedba Unije poslodavaca, da grupisanje djelatnosti, u odnosu na prethodna rješenja, predstavlja biznis barijeru. Nije prihvaćena ni primjedba Unije da se iznos članskog doprinosa ne povećava, već da ostane na postojećem nivou, jer Sekretarijat za finansije smatra da su “predloženi iznosi realni”.

Bonus video: