ODLUKOM ODBORA DIREKTORA

Otkazana Skupština akcionara Elektroprivrede

Prema nezvaničnim informacijama agencije Mina-business, vanredna Skupština je otkazana jer partneri u EPCG, Vlada i italijanska kompanija A2A, još nijesu dogovorili modalitete realizacije projekta TE II
1 komentar(a)
Elektroprivreda, Foto: Arhiva Vijesti
Elektroprivreda, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 21.07.2015. 13:24h

Vanredna Skupština akcionara Elektroprivrede, koja je bila zakazana za 30. jul i na čijem dnevnom redu je bila odluka o načinu gradnje drugog bloka Termoelektrane (TE) u Pljevljima, otkazana je.

Skupština je otkazana odlukom Odbora direktora EPCG.

Prema nezvaničnim informacijama agencije Mina-business, vanredna Skupština je otkazana jer partneri u EPCG, Vlada i italijanska kompanija A2A, još nijesu dogovorili modalitete realizacije projekta TE II.

Sa jedne strane, izgradnja drugog bloka TE je Vladi prioritetni projekat u energetici i stav predstavnika izvršne vlasti je da ga treba što hitnije početi i ne gubiti vrijeme, a Italijani, s druge strane, pokušavaju da nađu trećeg partnera.

Odluka o utvrđivanju načina izgradnje prioritetnog proizvodnog elektroenergetskog objekta u Crnoj Gori jedina bila je jedina tačka dnevnog reda otkazane vanredne Skupštine akcionara EPCG, a trebalo je da bude donesena većinom glasova.

Gradnja drugog bloka TE pitanje je oko kojeg se spore partneri u EPCG. Italijani smatraju da gradnja drugog bloka sada nije isplativa, dok Vlada insistira da se ta prioritetna investicija realizuje, jer prvom bloku ističu resursi za šest godina.

Na tenderu za izgradnju drugog bloka je, kao najpovoljnija, izabrana ponuda kompanije Škoda Praha, koja podrazumijeva gradnju Termoelektrane snage 254 megavata (MW) za 338,5 miliona eura i godišnju proizvodnju od 1,6 gigavat sati (GWh) električne energije, čime bi Crna Gora postala izvoznik električne energije.

Iz Vlade je ranije saopšteno da će, ukoliko Italijani ne budu raspoloženi za gradnju drugog bloka, taj energetski objekat graditi EPCG, koja ima značajan iznos slobodnih sredstava, a koja se, kao profitabilna firma, može i kreditno zadužiti.

Predstavnici Vlade su kazali da je A2A zahtijevala da jedan od modela za izgradnju drugog bloka bude uključivanje trećeg partnera u finansijsku konstrukciju. Zato je planirano da se osnuje SPV firma, (Special Purpose Vehicle), u koju bi u tom slučaju ušli Rudnik uglja i TE Pljevlja, a koja bi zatvorila finansijsku konstrukciju za gradnju i drugog bloka.

Pregovori Vlade i A2A o saradnji u EPCG, nakon što je Italijanima istekao petogodišnji ugovor o menadžmentu, produženi su do kraja jula. Prvobitni rok za postizanje dogovora bio je kraj marta, ali je zbog neusaglašavanja stavova o nastavku saradnje pomjeren do kraja juna.

Vlada trenutno ima 57 odsto akcija u EPCG, a A2A 41,7 odsto.

Preporučujemo za Vas