Filipović: Preduzeti mjere za bolju pokrivenost uvoza izvozom

"Ovo stanje kao ovakvo sa 16,4 odsto pokrivenosti je neodrživo i potrebne su hitne mjere kako bi ona bila na povoljnijem nivou. Početak izgradnje autoputa ukazuje na to da ćemo u budućem periodu imati još veći uvoz, tako da možemo očekivati veoma nisku pokrivenost uvoza izvozom“
3 komentar(a)
skupština PKCG, Foto: PKCG
skupština PKCG, Foto: PKCG
Ažurirano: 17.07.2015. 12:15h

Pokrivenost uvoza izvozom od 16,4 odsto najniža je u posljednjih nekoliko godina, zbog čega su potrebne hitne mjere kako bi ona bila na povoljnijem nivou za privredu, ocijenila je potpredsjednik Privredne komore (PKCG), Ljiljana Filipović.

Ona je na sjednici Skupštine PKCG, na kojoj je usvojena Informacija o privrednim kretanjima za period od januara do maja, kazala da je potrebno intenzivnije učešće domaćih proizvoda na domaćem tržištu i bolje pozicioniranje domaćih proizvoda u trgovinama i turističkim objektima.

"Ovo stanje kao ovakvo sa 16,4 odsto pokrivenosti je neodrživo i potrebne su hitne mjere kako bi ona bila na povoljnijem nivou. Početak izgradnje autoputa ukazuje na to da ćemo u budućem periodu imati još veći uvoz, tako da možemo očekivati veoma nisku pokrivenost uvoza izvozom“, rekla je Filipović.

Takođe, kako je dodala, jedan od aktuelnih problema je i dalje veliki broj nezaposlenih.

"Makroekonomska kretanja karakteriše rast industrijske proizvodnje koja iznosi za pet mjeseci 6,7 odsto, kao i rast turističkog prometa, stranih direktnih investicija (SDI), usluge u građevinarstvu, trgovini i većini grana saobraćaja“, navela je Filipović i dodala da raste i broj zaposlenih i stabilan bankarski sektor.

PKCG je tokom maja i juna sprovela istraživanje o sagledavanju poslovanja privrednih subjekata, identifikovanju barijera i davanju predloga za utvrđenje poslovnog ambijenta.

Filipović je rekla da su obradili 172 upitnika, a ambicija im je za godišnju analizu da imaju najmanje 50 za svaku oblast, odnosno 500 do 600 upitnika.

"Što se tiče rasta obima prometa u prošloj godini 54,8 odsto anketiranih preduzeća je pokazalo da je zabilježilo rast prometa. Posmatrano po veličini preduzeća, 45,7 odsto malih preduzeća, 51,1 odsto srednjih, 72,7 velikih bilježi rast prometa u prošloj godini u odnosu na 2013“, precizirala je Filipović.

Kada je u pitanju kreditna zaduženost, kako je navela, 37,8 odsto anketiranih imalo je kreditnu zaduženost veću od 100.000 eura.

"Anketirana preduzeća većinom su investirala u sopstvene kapacitete, a 6,8 odsto investiralo je van zemlje“, rekla je Filipović.

Istraživanje PKCG pokazalo je, kako je dodala, da više od 70 odsto smatra da nedostatak stručnog kadra ne predstavlja ograničenje poslovanja, dok su deficitarna zanimanja inženjeri i tehnolozi i usko specijalizovan kadar u oblasti u kojoj posluju.

Prema njenim riječima, 87,6 odsto anketiranih upoznato je sa projektom Dobro iz Crne Gore, koji za njih predstavlja potvrdu kvaliteta i želju da i njihovi proizvodi i usluge budu označeni tim žigom.

"Pored učešća u radu odbora, 71,7 odsto anketiranih sarađuje sa PKCG kroz poslovne forume, sajmove, edukacije, okrugle stolove, 47,8 odsto direktno komunicira sa stručnom službom, a 40,9 putem informisanja na web sajtu, Glasniku i drugim oblicima informisanja“, precizirala je Filipović.

Ona je rekla da su analizirali sve oblasti poslovanja, pri čemu su ključni problemi u poljoprivredi naplata potraživanja i finansiranje, dok u šumarstvu puno toga nije realizovano pri čemu koncesije nijesu podijeljene na početku godine kako bi to bilo primjereno.

Prema njenim riječima, u oblasti energetike, metalurgije i rudarstva potrebno je nastaviti investicije, u trgovini su ključni problemi siva ekonomija i lokalne takse, a u turizmu sezonalnost i smještajni kapaciteti.

"Potrebno je kontinuirano unaprijeđivanje poslovnog ambijenta i sprovođenje započetih strukturnih reformi, realizacija velikih infrastrukturnih projekata. Šansa je u povezivanju i prepoznatljivosti Crne Gore kao turističke destinacije, povezivanje turizma i poljoprivrede, ublažavanje deficita u robnom prometu sa inostranstvom“, ocijenila je Filipović.

Na sjednici Skupštine usvojene su odluke o izboru članova u 13 odbora udruženja Komore.

Predsjednik PKCG, Velimir Mijušković, rekao je da je Komora prišla ozbiljno tom poslu, pri čemu su ispoštovani svi kriterijumi i pokušali su pronaći ono što najviše vrijedi, uslovno rečeno, ali koji su u svakom pogledu reprezenti crnogorske privrede.

Skupština je usvojila odluku o raspisivanju izbora za članove Skupštine PKCG, pri čemu je predloženo da broji 47 članova.

Generalni sekretar PKCG, Pavle Radovanović, objasnio je da će u septembru biti održane konstitutivne sjednice odbora udruženja na kojima će se donijeti odluke o izboru predsjednika, njegovog zamjenika i članova Skupštine.

Bonus video: