RIZIK UKLJUČUJE MOGUĆE ODLAGANJE SA PREKORAČENJEM TROŠKOVA

Teško do investitora za ostale dionice autoputa

Agencija Moody’s smatra da će Vlada biti izložena nekom obliku podjele rizika kako bi završila autoput
127 pregleda 5 komentar(a)
autoput Bar-Boljare, Foto: Zoran Đurić
autoput Bar-Boljare, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 25.09.2018. 16:48h

Dok crnogorske vlasti očekuju da će privući privatne investitore za izgradnju tri preostale dionice autoputa Bar-Boljare, rejting agencija Moody’s smatra da rizici opstaju i da će Vlada na kraju biti izložena nekom obliku podjele rizika kako bi završila projekat.

Iz Moody’sa napominju da su troškovi autoputa glavni rizik za fiskalne izglede.

“Završetak prioritetne dionice očekuje se u drugoj polovini 2019. godine. Ukupni troškovi te dionice procjenjuju se na 929 miliona eura (na osnovu kursa euro-dolar od 19. septembra ove godine), što je ekvivalentno 20,7 odsto BDP-a. Rizik uključuje moguće odlaganje sa prekoračenjem troškova, kao i devizne rizike vezane za zajam u dolarima uzet od kineske Exim banke (čiji je rejting A1 stabilan) 2014. godine”, navedeno je u izvještaju Moody’sa.

Moody’s je u novom izvještaju potvrdila ocjenu rejtinga B1 za Crnu Goru, uz izmjenu izgleda sa pozicije „stabilan“ u „pozitivan“. “Navedena izmjena signal je povjerenja investitora u ekonomski napredak naše zemlje, kao i podrške mjerama stabilizacije javnih finansija koje sprovode Vlada Crne Gore i Ministarstvo finansija”, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

U izvještaju Moody’sa navedeno je da bi se rejting pogoršao ako bi se pokazatelji zaduživanja Vlade i potencijalne obaveze znatno pogoršali. “Drugi negativni faktori uključuju slabljenje eksterne pozicije Crne Gore, što vjerovatno odražava neuspjeh napora da postigne konkurentnost u oblastima turizma i drugih izvozno orijentisanih industrija”, navodi rejting agencija.

Rejting agencije ocjenjuju rejtinge prema stepenu kreditnog kvaliteta, a kreditni rejting B1 do B3 kod Moody’sa je samo jednu ljestvicu iznad najgoreg rejtinga.

Prošle sedmice je i agencija S&P potvrdila izgled rejtinga Crne Gore, koji je označen kao “stabilan”, uz očuvanje ocjene B+/B.

Preporučujemo za Vas