Teško do investitora za ostale dionice autoputa

Agencija Moody’s smatra da će Vlada biti izložena nekom obliku podjele rizika kako bi završila autoput
130 pregleda 5 komentar(a)
autoput Bar-Boljare, Foto: Zoran Đurić
autoput Bar-Boljare, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 25.09.2018. 16:48h

Dok crnogorske vlasti očekuju da će privući privatne investitore za izgradnju tri preostale dionice autoputa Bar-Boljare, rejting agencija Moody’s smatra da rizici opstaju i da će Vlada na kraju biti izložena nekom obliku podjele rizika kako bi završila projekat.

Iz Moody’sa napominju da su troškovi autoputa glavni rizik za fiskalne izglede.

“Završetak prioritetne dionice očekuje se u drugoj polovini 2019. godine. Ukupni troškovi te dionice procjenjuju se na 929 miliona eura (na osnovu kursa euro-dolar od 19. septembra ove godine), što je ekvivalentno 20,7 odsto BDP-a. Rizik uključuje moguće odlaganje sa prekoračenjem troškova, kao i devizne rizike vezane za zajam u dolarima uzet od kineske Exim banke (čiji je rejting A1 stabilan) 2014. godine”, navedeno je u izvještaju Moody’sa.

Moody’s je u novom izvještaju potvrdila ocjenu rejtinga B1 za Crnu Goru, uz izmjenu izgleda sa pozicije „stabilan“ u „pozitivan“. “Navedena izmjena signal je povjerenja investitora u ekonomski napredak naše zemlje, kao i podrške mjerama stabilizacije javnih finansija koje sprovode Vlada Crne Gore i Ministarstvo finansija”, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

U izvještaju Moody’sa navedeno je da bi se rejting pogoršao ako bi se pokazatelji zaduživanja Vlade i potencijalne obaveze znatno pogoršali. “Drugi negativni faktori uključuju slabljenje eksterne pozicije Crne Gore, što vjerovatno odražava neuspjeh napora da postigne konkurentnost u oblastima turizma i drugih izvozno orijentisanih industrija”, navodi rejting agencija.

Rejting agencije ocjenjuju rejtinge prema stepenu kreditnog kvaliteta, a kreditni rejting B1 do B3 kod Moody’sa je samo jednu ljestvicu iznad najgoreg rejtinga.

Prošle sedmice je i agencija S&P potvrdila izgled rejtinga Crne Gore, koji je označen kao “stabilan”, uz očuvanje ocjene B+/B.

Bonus video: