Analiza će pokazati šta je od velikih projekata Vlade realno ostvareno

Krivokapić je rekao da je oko 80 odsto državne imovine rasprodato, zbog čega bi trebalo vidjeti koliko je radnih mjesta otvoreno od tih sredstava, koliko je ostvareno prihoda u budžetu i naplaćeno poreza i doprinosa
7 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Milo Đukanović, Ivan Brajović, Foto: Boris Pejović
Ranko Krivokapić, Milo Đukanović, Ivan Brajović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 10.07.2015. 12:58h

Stručne službe Skupštine rade analizu ekonomskih odluka koje su usvojene u posljednjih osam godina, kako bi se utvrdilo šta je od velikih projekata, iza kojih je stala Vlada, realno ostvareno, saopštio je predsjednik parlamenta, Ranko Krivokapić.

„Napravićemo pravnu analizu, a od Vlade ćemo dobiti ekonomske efekte svega toga, tako da ćemo, kao ozbiljno društvo, moći da se ne etiketiramo, nego da vidimo šta je od velikih projekata, iza kojih je stala izvršna vlast, realno ostvarena“, rekao je Krivokapić nakon svečanosti na kojoj su uručene Trinaestojulske nagrade ovogodišnjim laureatima.

On je dodao da je oko 80 odsto državne imovine rasprodato, zbog čega bi trebalo vidjeti koliko je radnih mjesta otvoreno od tih sredstava, koliko je ostvareno prihoda u budžetu i naplaćeno poreza i doprinosa.

„Želim da razgovaram na osnovu fakata, pa da vidimo što se od tih silnih odluka o rasprodaji državne imovine vratilo državi kao efekat. Tako ćemo znati da li su te odluke bile dobre ili nijesu. Ako jesu, onda da na sličan način donosimo nove, a ako nijesu, da ih više ne donosimo“, kazao je Krivokapić.

On je naveo da je od razvojnih projekata u parlamentu razmatrana jedino gradnja vikend stanova u zaštićenoj državnoj zoni Svetog Stefana, koja je odbijena.

„Kraljičina plaža nikada nije poslata parlamentu, niti se o njoj ikada odlučivalo, tako da je Skupština do sada spriječila samo jedan takozvani razvojni projekat“, rekao je Krivokapić.

On je podsjetio da Vlada vodi ekonomsku politiku i da njene odluke ne moraju da dolaze u parlament.

„Koncesije do 30 godina ne dolaze u parlament. Kraljičina plaža ne bi došla u parlament da je rok do 30 godina. Prema tome, Vlada vodi ekonomsku politiku i može sve da uradi bez parlamenta. Ne preuzima parlament nadležnosti, nego mu šalju odluke“, saopštio je Krivokapić.

On je naveo i da se prodaja neurbanizovane državne ili javne zemlje u svim demokratijama doživljava kao obrazac korupcije, jer je vrijednost mnogo manja, a država odlučuje šta će tu biti planirano.

„U Sjedinjenim Američkim Državama se u tom slučaju odmah otvara slučaj. To se na zapadu zove obrazac korupcije. Da li ga ima u ovom slučaju, to ne znam niti mogu znati, ali znam da prodaja neurbanizovane državne zemlje u zapadnoj demokratiji već insinuira na obrazac korupcije“, rekao je Krivokapić.

Bonus video: