Bivši radnici "Radoja Dakića" najavili protest ispred Osnovnog suda

Bivši radnici "Radoja Dakića", njih oko 1.800, čitavu deceniju prema pravosnažnim presudama potražuju po 77 neisplaćenih mjesečnih zarada. Ukupno potraživanje sa kamatama dostiglo je 50 miliona.
67 pregleda 1 komentar(a)
Radoje Dakić protest, Foto: Savo Prelević
Radoje Dakić protest, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 30.06.2015. 10:41h

Bivši radnici i povjerioci podgoričkog "Radoja Dakića" protestovaće sjutra ispred Osnovnog suda u Podgorici zbog, kako su kazali, neracinalnog ponašanja suda i sporosti u raspodjeli sredstava od prodaje pokretne i nepokretne imovine fabrike.

Predsjednik Koordinacionog odbora „Radoja Dakića“, Milan Vukčević, saopštio je da će mirni protesti ispred zgrade Vlade sjutra u 11 sati biti nastavljeni pred Osnovnim sudom u Podgorici.

On je kazao da bivši radnici i povjerioci fabrike smatraju da nema boljeg razloga za razgovor sa predsjednikom Osnovnog suda, Zoranom Radovićem, od činjenice da se na njihovom računu nalazi 2,7 miliona eura izvršnih povjerilaca "Radoja Dakića".

"Pitanje je kojim se načelima i prioritetima rukovodio postupajući sudija kada je sva sredstva od prodaje pokretne imovine pokušao da usmjeri advokatima, iako je znao da se postupak vodi zbog plata, a ne zbog advokata", rekao je Vukčević agenciji Mina-business.

On smatra da Radović ne bi trebalo da ignoriše i odugovlači odluke u vezi četvrtog zahtjeva za izuzeće sudije Danila Jegdića, zbog kojeg je prekinut rad na predmetu.

"Očekujemo da će Radović omogućiti pravedno suđenje i uvažiti činjenice koje smo bili spriječeni da iznesemo na dva posljednja ročišta, kada je imovina fabrike prodata za pola procijenjene cijene", kazao je Vukčević.

On je dodao da će bivši radnici i povjerioci „Radoja Dakića“ zahtijevati aktiviranje pravosuđa na najvišem nivou, ukoliko Radović bude „žmurio“ na samovolju, neobjektivnost i pristrasnost postupajućeg sudije.

Bivši radnici "Radoja Dakića", njih oko 1.800, čitavu deceniju prema pravosnažnim presudama potražuju po 77 neisplaćenih mjesečnih zarada. Ukupno potraživanje sa kamatama dostiglo je 50 miliona.

U Osnovnom sudu je krajem marta prodato šest djelova imovine bivše fabrike za 2,2 miliona eura, kojim će samo djelimično biti obeštećeni bivši radnici koji potražuju ukupno 50 miliona eura.

Prodaja je održana uz bunt bivših radnika, a imovinu na 12. javnoj prodaji kupile su firme Okov, Voli i "Čelebić". Sve nekretnine i imovina prodati su po 50 odsto nižoj cijeni u odnosu na procijenjenu vrijednost.

Ukupna imovina nedavno je procijenjena na 51 milion eura.

Bonus video: