Zemljište je resurs koji treba pametnije koristiti

"S obzirom da je Crna Gora jedini predstavnik Balkana u GSP, iskazana je spremnost da se u našoj zemlji organizuje sastanak predstavnicima zemalja regiona u cilju eventualnog formiranja subregionalnog partnerstva za zemljište, u okviru evropskog”, zaključuje se u saopštenju
74 pregleda 1 komentar(a)
Rahela Pupović, Foto: Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja
Rahela Pupović, Foto: Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja
Ažurirano: 28.06.2015. 13:55h

U pravcu proizvodnje kvalitetne hrane koja će zadovoljiti rastuće potrebe stanovnika Zemlje, prepoznata je hitna potreba da se poveća svijest o funkcijama zemljišta, očuvanju i održivom korišćenju, ocijenjeno je na sjednici Globalnog partnerstva za zemljište (GSP) u Rimu.

Iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja saopšteno je da je sjednica, koja okuplja oko 140 zemalja širom svijeta, održana u sjedištu Organizacije Ujedinjenih Nacija za hranu i poljoprivredu (FAO).

Sjednici GSP koja se održava na nivou predstavnika država i regionalnih partnerstava, Crnu Goru je predstavljala savjetnik za investicije u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja, Rahela Pupović. Crna Gora je jedini predstavnik Balkana u Globalnom partnerstvu za zemljište u okviru FAO.

“Akcioni stubovi, odnosno pravci u kojima djeluje to FAO tijelo odnose se na poboljšanje promocije održivog upravljanja zemljištem u cilju njegove zaštite i održive poljoprivredne proizvodnje, podsticanje investicija, tehničke saradnje, i obrazovanja, povećanje nivoa istraživanja zemljišta, uvođenje standarda i povećanje podataka o kvalitetu i kvantitetu zemljišta i intergisanje sa ostalim disciplinama”, navodi se u saopštenju.

Sjednica GSP održava se jednom godišnje sa zadatkom da se sve članice upoznaju sa dosadašnjim aktivnostima na ostvarivanju pet definisanih ciljeva za pravilnu upotrebu zemljišta kako bi se postigla održiva proizvodnja hrane.

“Osnovni cilj FAO je da se zaustavi trend smanjivanja površina plodnog zemljišta u svijetu, usljed urbanizacije, upotrebe hemijskih sredstava i lošeg upravljanja”, navodi se u saopštenju.

Procjena FAO je, kako se dodaje, da je trećina ukupnog zemljišta degradirana erozijom, salinizacijom, kisjelim kišama i drugim vidovima zagađenja koje se javljaju kao posljedica neadekvatnog upravljanja ovim resursom.

“Ako se ništa ne promijeni do 2050. godine količina obradivog zemljišta po stanovniku planete Zemlje će iznositi svega 1/4 količine iz 1960. godine. FAO je ovu godinu proglasio Međunarodnom godinom zemljišta. Kampanji se pridružila i Crna Gora”, rekli su iz Ministarstva.

S obzirom da su kroz dosadašnje aktivnosti GSP usvojeni planovi akcije za većinu ciljeva i pripremljeni strateški dokumenti na kojima radi veliki broj svjetskih naučnika, na ovogodišnjoj sjednici u Rimu predložen je i preostali plan aktivnosti koji se odnosi na istraživanja u cilju povećanja baze podataka o zemljišnim resursima. Prepoznato je da su ti podaci ograničeni što predstavlja problem korisnicima u donošenju i sprovođenju politika.

Na marginama skupa, Pupović je razgovarala sa Ronaldom Vargasom Rojasom iz Sekretarijata GSP-a kao i sa rukovodiocem programa Soil Data and Information Systems (SOIL) u Zajedničkom istraživačkom centru Evropske Komisije Joint Research Centre (JRC), Lucom Montanarellom.

“Tokom razgovora predloženo je da se u Crnoj Gori organizuje sastanak na kome bi se predstavile aktivnosti Globalnog partnerstva za zemljište na nivou Evropskog regionalnog partnerstva. S obzirom da je Crna Gora jedini predstavnik Balkana u GSP, iskazana je spremnost da se u našoj zemlji organizuje sastanak predstavnicima zemalja regiona u cilju eventualnog formiranja subregionalnog partnerstva za zemljište, u okviru evropskog”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: