Đukanović bi da Skupština klima glavom ili da se ništa ne pita

Predsjednik Skupštine, Ranko Krivokapić, kazao je da je potrebno napraviti analiza odluka koje je parlament podržao i utvrditi njihove efekte, kako bi se sa, kako je poručio, etiketiranja prešlo na fakte
50 pregleda 0 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 26.06.2015. 15:14h

Vlada ulaže velike napore da sačuva pažnju kvalitetnih investitora za realizaciju investicija u Crnoj Gori i nije pretjerala sa ustupcima koje im daje, saopštio je premijer Milo Đukanović.

„Nijesmo pretjerali u ustupcima investitorima, već u očekivanjima da ćemo samo prodajom ili zakupom nekretnine ili taksama rješavati problem nedovoljno razvijenog biznisa. Investitori će ustuknuti pred takvim očekivanjima“, rekao je Đukanović na premijerskom satu, odgovarajući na pitanje poslanika Socijalističke narodne partije (SNP), Aleksandra Damjanovića.

On smatra da je neophodno pažljivo balansirati između interesa države i investitora, kao i da neiskorišćeni resursi nijesu rješenje.

Damjanović je kazao da u Crnoj Gori postoji zastoj realizacije strateških infrastrukturnih projekata u energetici i turizmu, što potvrđuje prolongiranje roka za zaključivanje ugovora između Vlade i njenog partnera u Elektroprivredi (EPCG), italijanske kompanije A2A, nerealizacija drugog bloka Termoelektrane, kao i problemi s tenderom za istraživanje ugljovodonika u podmorju.

Tu su, kako je dodao, i problemi u realizaciji brojnih turističkih potencijala.

„Prebacuje se odgovornost na Skupštinu, ekonomsku krizu, koalicionog partnera i bivšu vladu, samo se ne traži krivac u svom dvorištu. Smatram da ste Vi najodgovorniji, ili je problem u onima koji se kriju iza Vas“, poručio je Damjanović.

Đukanović smatra da je loša međuinstitucionalna saradnja razlog nerealizacije strateških projekata.

„Tačno je da sam više puta u posljednje vrijeme govorio o političkom pokušaju da se blokiraju Vladine razvojne inicijative. Postoje dva moguća scenarija za rješenje tog problema, od kojih prvi podrazumijeva da parlament napusti praksu zaustavljanja ili odlaganja razvojnih inicijativa Vlade“, saopštio je Đukanović.

On je kazao da bi drugi scenario podrazumijevao da se promijeni dio zakonskih rješenja i prenese na Vladu potpunu odgovornost za donošenje takvih projekata, ukoliko parlament ne želi da nosi odgovornost za te razvojne odluke.

„Treći scenario je postojeći, u kojem se osporavaju razvojni projekti zbog nedovoljne međuinstitucionalne saradnje“, naveo je Đukanović.

On je dodao da Crna Gora mora privući strani kapital, koji će uz pravilno korišćenje domaćih resursa - energetskih, turističkih i u proizvodnji hrane, biti glavna poluga razvoja u narednom periodu.

„Iako su sve parlamentarne partije deklarativno saglasne da su investicije i razvoj najvažniji zadatak državne politike, u praksi su osporavani i zaustavljani dobro pripremljeni i obrazloženi projekti. Posljedica toga je niži tempo ekonomskog rasta od realno mogućeg i siromašnija ponuda novih radnih mjesta“, saopštio je Đukanović.

On smatra da su razlozi za to politički i vođeni željom da se osujeti efikasnost Vlade.

Đukanović je kazao i da je Crna Gora, prema nezavisnim ocjenama koje stižu sa autoritativnih adresa i dalje u vrhu liste investiciono atraktivnih destinacija.

„Prema informacijama koje smo dobili od ključnih investitora ove godine očekujemo 200 miliona ulaganja u turizmu“, saopštio je Đukanović.

Damjanović je ponudio da se u parlamentu otvoreno govori o tome da li predlagani projekti dobro pripremljeni.

On je dodao i da će parlament uraditi sve da ne bude kočnica, ali i da bi umjesto promjene zakona, trebalo promijeniti ponašanje i uvesti princip odgovornosti.

Predsjednik Skupštine, Ranko Krivokapić, kazao je da je potrebno napraviti analiza odluka koje je parlament podržao i utvrditi njihove efekte, kako bi se sa, kako je poručio, etiketiranja prešlo na fakte.

Bonus video: