Đukanović: Stvoriti ambijent za investicije i trgovinu uz realizovanje ciljeva održivog razvoja

„Fenomeni globalizacije ne mogu se tumačiti tradicionalnim načinom razmišljanja, jer su brojne stare paradigme izgubile utemeljenje. Tržišna ekonomija ne dijeli zemlje na velike i male, već na uspješne i neuspješne. Uspješne ekonomije, kroz izgradnju jakih institucija, stvaraju uslove za brži ekonomski rast i razvoj“
96 pregleda 7 komentar(a)
Milo Đukanović, Ženeva, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore
Milo Đukanović, Ženeva, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore
Ažurirano: 23.10.2018. 10:44h

Crna Gora će raditi na stvaranju ambijenta u kojem strane investicije i slobodna trgovina mogu da napreduju, a da se postavljeni ciljevi održivog razvoja realizuju, saopštio je crnogorski predsjednik Milo Đukanović u Ženevi.

„Jedini smjer našeg djelovanja biće rad u pravcu stvaranja ambijenta u kojem strane investicije i slobodna trgovina mogu da napreduju. Sve drugo bi bilo nedovoljno odgovorno prema sadašnjim i budućim generacijama“, rekao je Đukanović na Samitu globalnih lidera na UNCTAD Svjetskom investicionom forumu, posvećenom investicijama u novoj eri globalizacije.

On se, kako je saopšteno iz Službe za informisanje Predsjednika Crne Gore, zahvalio UNCTAD-u na podršci za uspostavljanje elektronskog portala propisa Crne Gore.

„Na taj način smo podigli nivo transparentnosti i regulativu učinili lako dostupnom zainteresovanim investitorima i javnosti. Cijenim i podržavam izuzetnu priliku koja nam je ukazana da zajedno radimo u pravcu unaprijeđenja politike u oblasti investicija zbog ostvarivanja Ciljeva održivog razvoja do 2030“, naveo je Đukanović.

On je dodao da, u tom kontekstu, prepoznaje potrebu da se zajedno potvrde razvojne koristi koje donose trgovina i investicije. Izolacija iz tokova globalne ekonomije, prema njegovim riječima, samo može da udalji zemlje od postavljenih ciljeva iz Agende.

„Fenomeni globalizacije ne mogu se tumačiti tradicionalnim načinom razmišljanja, jer su brojne stare paradigme izgubile utemeljenje. Tržišna ekonomija ne dijeli zemlje na velike i male, već na uspješne i neuspješne. Uspješne ekonomije, kroz izgradnju jakih institucija, stvaraju uslove za brži ekonomski rast i razvoj“, ocijenio je Đukanović.

On smatra da je osnovni izazov globalizacije dalje oblikovanje pravila po kojima će funkcionisati međunarodne institucije.

„Protivnici globalizacije zabrinuti su da koristi od trgovine i investicija nijesu jednake za sve. Nikada nijesu ni bile. Međutim, ta logika vodi zatvaranju pojedinih ekonomija i uvođenju protekcionizma. Zato ne smijemo povlađivati takvim politikama, jer ukoliko ojačaju mogu ugroziti globalne investicione tokove“, naveo je Đukanović.

Crna Gora, kako je poručio, ostaje čvrsto posvećena očuvanju multilateralizma, poštovanju pravila i jačanju transparentnosti, shodno načelima Svjetske trgovinske organizacije (STO), što je posebno važno za privlačenje stranih investicija.

„U Crnoj Gori gradimo transparentan sistem koji iz godine u godinu privlači sve više stranih investitora. Među njima je značajan broj takozvanih 'globalnih igrača' koji su u jednoj maloj ekonomiji pronašli ne samo izazove za svoje projekte, već i sigurnost, stabilnost i jasna pravila. Istovremeno, oni su postali promoteri Crne Gore kao prestižne i kvalitetne investicione destinacije“, rekao je Đukanović.

On je kazao da je Jugoistočna Evropa prošle godine privukla 5,5 milijardi stranih direktnih investicija, što predstavlja rast od 20 odsto u odnosu na 2016. godinu. U Crnoj Gori je u istom periodu rast iznosio 30 odsto.

„Strane direktne investicije (SDI) su u periodu od obnove nezavisnosti, 2006. godine, do danas u evropskom vrhu mjereno i per capita i po učešću u bruto domaćem proizvodu (BDP), što je oko 800 EUR po stanovniku, odnosno oko 18 odsto BDP prosječno godišnje“, podsjetio je Đukanović.

On smatra da je to dalo važan impuls prosječnom ekonomskom rastu u istom periodu od preko tri odsto na godišnjem nivou. Neto priliv SDI u tom periodu iznosi preko šest milijardi EUR.

„Da je Crna Gora otvorena zemlja i dio globalnih tokova, potvrđuje i turizam sa učešćem od preko 20 odsto u BDP-u. U državi koja ima oko 650 hijada stanovnika, broj turista u prošloj godini iznosio je oko dva miliona“, kazao je Đukanović.

U tekućoj godini rast bilježe i drugi sektori poput industrije i građevinarstva, što je uticalo na ubrzanje realnog rasta izvoza robe i usluga.

„Kroz kompetitivan ambijent za poslovanje, sa značajnim potencijalima u oblasti energetike, turizma i poljoprivrede, Crna Gora nudi brojne povoljnosti stranim investitorima. Harmonizovali smo zakonodavstvo sa pravnom tekovinom EU. Kroz efikasnije pravosuđe i institucije koje pružaju zaštitu i sigurnost nesmetanog poslovanja, ojačali smo vladavinu prava“, naveo je Đukanović.

Prema njegovim riječima, reformisan je bankarski sistem, izjednačeni domaći i strani investitori u pogledu svih prava i liberizovan spoljno-trgovinski sistem.

„Pri tom koristimo euro kao valutu, što jasno ukazuje da povećanje novčane mase ostvarujemo samo na tržištu“, rekao je Đukanović.

On je kazao da politička stabilnost, članstvo u NATO-u i STO, liderstvo u odmaklom pregovaračkom procesu sa EU i brojni zaključeni ugovori o slobodnoj trgovini, koji omogućavaju pristup tržištu od 800 miliona korisnika, jasno potvrđuju političke vrijednosti koje su usvojene i koje se posvećeno afirmišu.

„Spoj izgrađenih ekonomskih i političkih vrijednosti, kao i naše uporno nastojanje da ih dalje jačamo, naša su legitimacija da imamo stalno otvoren poziv zainteresovanim investitorima da počnu biznis u našoj zemlji i doprinesu ne samo jačanju ekonomske saradnje, već i podizanju socijalnih, kulturnih, naučnih, upravljačkih, tehničkih i tehnoloških standarda“, zaključio je Đukanović.

Bonus video: