Kolegijum Skupštine zbog situacije u Boksitima u utorak

Predsjednik Ranko Krivokapić je, kako je saopšteno iz njegovog Kabineta, zakazao sjednicu za sjutra u deset sati i 30 minuta
0 komentar(a)
Boksiti, protest, Foto: Svetlana Mandić
Boksiti, protest, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 22.06.2015. 13:23h

Kolegijum povodom inicijative 27 poslanika o zakazivanju sjednice Skupštine na kojoj bi se razmatrala aktuelna situacija u nikšićkom preduzeću Rudnici boksita biće održan u utorak.

Predsjednik Ranko Krivokapić je, kako je saopšteno iz njegovog Kabineta, zakazao sjednicu za sjutra u deset sati i 30 minuta.

Poslanik Demokratskog fronta (DF), Janko Vučinić, predao je ranije inicijativu za hitno sazivanje sjednice Skupštine sa jednom tačkom dnevnog reda koja se odnosi na razmatranje aktuelne situacije u Rudnicima boksita u cilju pronalaženja dugoročnog održivog rješenja i opstanka preduzeća.

"Zbog veoma teške situacije radnika Rudnika boksita A.D. Nikšić koja je nastala usljed odbijanja jedine ponude za kupovinu ovog preduzeća od strane Odbora povjerilaca Rudnika boksita u stečaju, a koja je predstavljala jedino rješenje i bila prihvatljiva za sve radnike, poslanik Demokratskog fronta Janko Vučinić je, zajedno sa ostalim poslanicima DF i uz podršku Kluba nezavisnih poslanika i Kluba poslanika Pozitivne Crne Gore, predao inicijativu za hitno sazivanje sjednice Skupštine Crne Gore sa jednom tačkom dnevnog reda koja će se odnositi na razmatranje aktuelne situacije u Rudnicima boksita Nikšić u cilju pronalaženja dugoročnog održivog rješenja, pokretanja proizvodnje i opstanka ovog preduzeća", saopšteno je iz te partije.

Neblagovremeno reagovanje nadležnih državnih institucija prouzrokovalo je, kako navode, radikalni protest radnika Rudnika boksita koji su u prethodnom periodu više puta obavještavali javnost da se nalaze u bezizlaznoj socio-ekonomskoj situciji i da je ugrožena egzistencija njih i članova njihovih porodica.

"Taj protest radnika Rudnika boksita je prouzrokovao veoma komplikovanu situaciju i zaustavljanje saobraćaja u naselju Rubeža nadomak Nikšića i praktično odsjekao od svijeta naselje Župa sa više od 5.000 stanovnika kojima je onemogućen prolaz do grada i nabavka osnovnih životnih namirnica. Smatramo da zbog ovakvog stanja može doći do eskalacije sukoba između radnika, policije i mještana, da je potrebno što prije reagovati i na samoj sjednici Skupštine naći rješenje u vidu zaključaka koji bi bili obavezujući za nadlažne državne institucije da pod hitno riješe ovaj problem i time spriječe moguće teže posljedice za radnike, policiju i ostale građane koji su se ne svojom krivicom našli u velikom problemu", navodi se u saopštenju.

Bonus video: