Brajović u Letoniji: Povezanost ključni faktor za povećanje konkurentnosti regiona

Ministarski sastanak, na kojem učestvuje ministar saobraćaja i pomorstva, Ivan Brajović, održava dva mjeseca nakon sporazuma o definisanju proširenja takozvane Glavne mreže (Core network) u zemljama Zapadnog Balkana, odnosno dva mjeseca prije narednog susreta premijera zapadno-balkanskih zemalja (WB6) koji će biti održan u avgustu u Beču
1 komentar(a)
Ivan Brajović, Foto: Ministarstvo saobraćaja i pomorstva
Ivan Brajović, Foto: Ministarstvo saobraćaja i pomorstva
Ažurirano: 22.06.2015. 11:56h

Unaprijeđenje povezanosti zemalja Zapadnog Balkana međusobno, kao i sa EU, ključni je faktor za povećanje konkurentnosti regiona i podsticanje rasta i zapošljavanja, ocijenjeno je na ministarskom sastanku u Rigi.

Na sastanku pod nazivom Povezanost Zapadnog Balkana, saopšteno je da su očekivanja Evropske unije da se na bazi ustanovljene SEETO (South East Europe Transport Observatory) sveobuhvatne mreže postigne Sporazum o glavnoj regionalnoj mreži za Zapadni Balkan (Core network), čime će biti definisan pristup za određivanje prioritetnih projekata, na Glavnoj mreži koja povezuje prijestonice zemalja zapadnog Balkana, glavne ekonomske centre i veće luke.

Ministarski sastanak, na kojem učestvuje ministar saobraćaja i pomorstva, Ivan Brajović, održava dva mjeseca nakon sporazuma o definisanju proširenja takozvane Glavne mreže (Core network) u zemljama Zapadnog Balkana, odnosno dva mjeseca prije narednog susreta premijera zapadno-balkanskih zemalja (WB6) koji će biti održan u avgustu u Beču.

Krovni dokument politike djelovanja EU prema zemljama Zapadnog Balkana je Memorandum o razumijevanju za razvoj osnovne regionalne transportne mreže u jugoistočnoj Evropi.

„Ono što se nastoji postići u komunikaciji sa EU, i u okviru Berlinskog procesa je prilika da zemlje Zapadnog Balkana ostvare napredak uz nastojanje da harmonizuju okvirne politike i finansijske instrumente Evropske unije, kako bi usmjerili investicije na ključne koridore. Važno je napomenuti da dogovoreni investicioni prioriteti moraju biti sadržani u jedinstvenoj listi prioriteta koju pripremaju nacionalni investicioni komiteti u svakoj zemlji“, navedeno je u saopštenju Ministarstva pomorstva i saobraćaja.

Prema riječima Brajovića, projekti u okviru ruta 1, 2 i 4 (granica sa Hrvatskom – granica sa Albanijom odnosno primorska varijanta jadransko-jonskog autoputa, zatim pruga koja povezuje Podgoricu i Tiranu, Luka Bar – Podgorica – granica sa Srbijom), koji se odnose na putnu i željezničku infrastrukturu apsolutni su prioritet u narednom periodu.

„Aplikacije koje će se pripremiti vezano za ključne prioritetne infrastrukturne projekte, najprije će se fokusirati na vremenski horizont do 2020. godine i ulagaće se napori da dođemo do zrelih projekata koji će biti spremni za izvođenje i kofinansiranje. Vremenski horizont do 2030. godine predstavlja odrednicu do kada bi trebalo da bude izgrađena glavna saobraćajna mreža u regionu Zapadnog Balkana, koja će ga pozicionirati u okviru Trans-evropske transportne mreže, a time nam zajedno sa EU omogućiti bolje globalno pozicioniranje“, kazao je Brajović.

Evropski komesar za transport, Violeta Bulc, poručila je da ako saobraćaj ne funkcioniše, ne funkcioniše ništa.

Ona je saopštila da je u trans-evropsku transportnu mrežu uključena saobraćajna mreža Zapadnog Balkana, a kroz berlinski proces proširena su tri koridora - mediteranski, Rajna – Dunav i orijent – Istok – Mediteran.

Bulc je posebno ukazala na važnost međugranične saradnje, bezbjednost i održavanje postojeće infrastrukture. Ona je pozvala zemlje Zapadnog Balkana da podrže i svojim aktivnostima doprinesu radu na budućem sporazumu za saobraćajnu zajednicu Zapadnog Balkana. Taj Sporazum će omogućiti uspostavljanje integrisanog tržišta, povećanje efikasnosti u svim vidovima saobraćaja uz olakšavanje i dinamiziranje investicija.

Bonus video: