Evropski operateri razgovarali o 10-godišnjem planu razvoja elektro mreže

„SDC je jedan od četiri komiteta ENSTO-E, čija je osnovna uloga da obezbijedi i planira siguran, efikasan i ekononičan sistem za prenos električne energije na evropskom nivou. To podrazumijeva obezbjeđivanje visokog nivoa kvaliteta električne energije, vodeći računa o ispunjenju standarda sigurnosti i bezbjednosti“, navodi se u saopštenju CGES-a
68 pregleda 0 komentar(a)
cges_1, Foto: S.PRELEVIĆ
cges_1, Foto: S.PRELEVIĆ
Ažurirano: 16.06.2015. 13:19h

Predstavnici evropskih operatora prenosa električne energije razgovarali su na dvodnevnom sastanku u Podgorici o desetogodišnjem planu razvoja mreže, regionalnim investicionim planovima i modelovanju tržišta, saopšteno je iz Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES).

CGES je bio domaćin 45. redovnog radnog sastanka Komiteta za razvoj evropskog elektroenergetskog sistema (SDC), pod okriljem Evropske asocijacije operatora prenosa eletrične energije (ENTSO-E), koji je završen danas.

„SDC je jedan od četiri komiteta ENSTO-E, čija je osnovna uloga da obezbijedi i planira siguran, efikasan i ekononičan sistem za prenos električne energije na evropskom nivou. To podrazumijeva obezbjeđivanje visokog nivoa kvaliteta električne energije, vodeći računa o ispunjenju standarda sigurnosti i bezbjednosti“, navodi se u saopštenju CGES-a.

Cilj djelovanja tog komiteta, kako su dodali, je stvaranje robusne evropske mreže, koja bi trebalo da olakša funkcionisanje evropskog tržišta električne energije i obezbijedi ispunjenje visokih standarda zajedničkog rada različitih operatora sistema, pouzdanosti i sigurnosti.

ENTSO-E je organizacija na nivou Evropske unije (EU) koja predstavlja 41 operatora prenosa iz 34 zemlje Evrope.

"Osnovana je 2009. godine sa ciljem dalje liberalizacije tržišta električne energije i gasa u EU. Njena djelatnost je, prije svega, fokusirana na pouzdan i siguran rad elektroenergetskih sistema i njihovo povezivanje u jedinstvenu evropsku mrežu”, kazali su iz CGES-a.

CGES je jedan od osnivača te asocljacije i njen punopravni član.

Bonus video: