O ponudi Neksana do kraja sedmice

Prema riječima predsjednika Samostalnog sindikata kompanije Borislava Bojanovića, radnici su dobili na kraju samo usmeno obećanje predsjednika suda Blaža Jovanića da će odbor povjerilaca Boksita zasjedati do kraja ove sedmice
0 komentar(a)
Radnici Rudnika boksita, Foto: Savo Prelević
Radnici Rudnika boksita, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 15.06.2015. 14:33h

Radnici Rudnika boksita u stečaju protestovali su danas ispred zgrade Vlade i Privrednog suda kako bi što prije uticali na nadležne da odluče o ponudi Neksana vrijednoj 4,4 miliona eura za kupovinu imovine tog preduzeća.

Prema riječima predsjednika Samostalnog sindikata kompanije Borislava Bojanovića, radnici su dobili na kraju samo usmeno obećanje predsjednika suda Blaža Jovanića da će odbor povjerilaca Boksita zasjedati do kraja ove sedmice.

“Zaista ne znamo zašto se odugovlači sa zakazivanjem borda povjerilaca. Rečeno nam je da će do kraja do kraja ove sedmice znati rješenje. Prethodno će predsjednik suda obaviti razgovor sa ministrima ekonomije i rada, kao i predsjednicom borda povjerilaca”, kazao je Bojanović po izlasku iz zgrade suda.

On je kazao da im je Jovanić saopštio da su poljski investitori juče konačno odustali od namjere za kupovinu imovine Rudnika boksita nezadovoljni zbog lošeg dočeka od strane radnika prilikom obilaska jednog rudokopa.

Predstavnici dva sindikata Boksita predočili su predsjedniku suda sa kakvim problemima će se bilo koji investitor sresti u ovoj kompaniji, ali i izrazili želju da to bude Neksan, koji je do sada imao itekako korektan odnos prema zaposlenima.

Ulaz u Privredni sud juče je obezbjeđivala policija gdje su revoltirani rudari juče okačili svoju zastavu i tokom polučasovnog isčekivanja ishoda sastanka dozivali Predsjednika suda Jovanića.

Neksan u vlasništvu biznismena Miodraga Davidovića ponudio je za kupovinu putem neposredne pogodbe 4,4 miliona eura, plus 600 hiljada za radnike, koji bi trebalo da napuste tu kompaniju bez ikakve naknade.

Iz razgovora sa Jovanićem, Bojanović je shvatio je da su u sudu navodno samo nezadovoljni iznosom od 4,4 miliona koji se nudi za kupovinu imovine kompanije.

“Objasnili smo predsjedniku suda da je kompanija prethodno prodata 2005. godine za 4,5 miliona eura, a od tog vremena do danas iskopano je više od 3,5 milona tona boksita i da je oprema starija deset godina”, dodao je Bojanović.

DF podržava zahtjeve rudara

Demokratski front (DF) podržava opravdane zahtjeve radnika Rudnika boksita i, kako je saopšteno, njihovu odlučnost da se izbore za svoja prava.

U DF-u smatraju da samo snažan pritisak na aktuelnu vlast, koji uključuje i proteste, može dovesti do ostvarivanja osnovnih prava ovih radnika, koji su dovedeni na ivicu egzistencije.

"Hrabrost i borba radnika Metalca, Željezare i čuveni silazak rudara u jamu u Nikšiću, treba da budu primjeri i radnicima Boksita na koji način treba da djeluju, jer ne postoji drugi način da dođu do ispunjenja zahtjeva. To je viđeno u slučaju radnika Kombinata aluminijuma (KAP) koji su vjerovali premijeru Milu Đukanoviću i nakon toga je na hiljade njih ostalo bez posla“, navedeno je u saopštenju DF-a.

Ta kooperativnost ih je, kako se dodaje, skupo koštala, a jedino su veliku korist imali pojedini čelnici sindikata KAP-a.

"Radnici sa sjevera čak nijesu ni imali pravo da protestuju, a podsjećamo da je opravdani bunt zaposlenih u rudniku Brskovo razbijen uz primjenu sile. Jasno je, ko je uporan i hrabar ostvariće svoje ciljeve, jer je naivno čekati da se Vlada koja je uništila svako preduzeće u Crnoj Gori, sada odluči da pomogne bilo kome", smatraju u DF.

Zato, kako su kazali, DF organizuje proteste, jer ne postoji drugi način da se u Crnoj Gori dođe do slobode.

"Taj metod treba da primijene svi oni koji su pogođeni nepravdom, radnici, studenti, zaposleni u zdravstvu, prosvjeti i svi drugi koje je ovaj režim ponizio i ostavio bez osnovnih prava", poručili su iz DF-a.

Bonus video: