U beranskom rudniku uglja trenutno zaposleno 70 rudara

Uvođenjem treće smjene u rudniku će se zaposliti još 30 ljudi, sve što se iskopa odmah se proda u regionu
124 pregleda 1 komentar(a)
Rudnik mrkog uglja, Foto: Tufik Softić
Rudnik mrkog uglja, Foto: Tufik Softić
Ažurirano: 10.06.2015. 18:38h

U Rudniku mrkog uglja u Beranama vrlo brzo biće uvedena treća smjena i radiće se dvadeset četiri sata.

"Vijestima" je to potvrđeno iz kompanije "Metalfer" iz Sremske Mitrovice koja je vlasnik rudnika.

"Svi naši planovi vezani za rudnik u Beranama su do sada realizovani i trenutno vršimo pripreme za uvođenje treće smjene. Početkom godine smo pokrenuli proizvodnju u jednoj smjeni, nakon dva mjeseca uveli smo i drugu, a sada nam je potrebna kontinuirana i neprekidna proizvodnja", rekao je jedan od rukovodilaca u rudniku.

On je kazao da je već organizovana prodaja i da se sve količine proizvedene rude plasiraju na tržištu u regionu bez ikakvih problema.

"Naše tržište za sada su Srbija, Kosovo i dio Makedonije. S povećanjem obima proizvodnje povećavaćemo i tržište", kazao je taj rukovodilac.

Proizvodnja u trećoj smjeni, kako je rekao, podrazumijeva zapošljavanje još jedne grupe radnika.

"Sada imamo sedamdeset radnika. Sa trećom smjenom taj broj će se povećati na preko stotinu. Ono što treba naglasiti je da su plate redovne i da se izmiruju sa svim porezima i doprinosima. Siguran sam da će tako biti i u budućem radu", rekao je on.

On je podsjetio da je "Metalfer" isplatio sva finansijska potraživanja prema radnicima koji su u rudniku radili prije nego ga je kupila ova kompanija.

Kada su "Vijesti" početkom godine najavile pokretanje proizvodnje u beranskom rudniku, ta informacija je prihvaćena sa skepsom, s obzirom da rudnik previše dugo nije radio.

Već nakon mjesec izvađene su prve tone uglja poslije punih deset godina, što je ulilo optimizam i nadu da za ovu kompaniju ima šanse da preživi tranziciju.

Agonija beranskog rudnika uglja trajala je dugo. Ovaj rudnik je 2001. godine bio prodat mješovitom vojvođansko-slovačkom preduzeću “Gradeks” HBP», sastavljenom od kompanija "Gradeks" iz Kule i "HBP" iz slovačkog grada Providza.

Poslije nešto više od godinu između ova dva partnera izbili su nesporazumi koji su završeni tako što su Slovaci preuzeli kompletno upravljanje, da bi se potom i sami nenajavljeno povukli iz posla i otišli iz Berana.

Mašine u jami Petnjik utihnule su u novembru 2002. godine.

Prodaja Rudnika uglja od tada je oglašavana devet puta prije nego ga je prije skoro sedam godina kupila kompanija „Balkan enerdži“, sa velikim planovima vezanim za izgradnju termo bloka i investicijama od 120 miliona eura.

Od svega toga, međutim, nije bilo ništa. "Balkan enerdži" nije, naime, iz jame Petnjik izvadio ni kilogram uglja za svo to vrijeme.

Ove godine planiraju 40 hiljada tona uglja, dogodine duplo više

Grci su početkom prošle godine beranski rudnik prodali komapniji Metalfer iz Sremske Mitrovice.

Metalfer je, kako piše u inevsticionom planu kompanije, za ovu godinu planirao milion eura investicija, a naredne godine 1,3 miliona.

Realizacijom investicija i državne pomoći predviđeno je da se ove godine proizvede 40 hiljada tona uglja, naredne duplo više, a već 2017. godine 120 tona mrkog uglja.

Godinu kasnije planirano je da proizvodnja u Beranama dostigne i 2.000 hiljada tona uglja godišnje.

Od 2020. do 2024. godine planirano je da se proizvodi i do 300 hiljada tona godišnje.

Ono što je od svega najvažnije je to da “Metalfer” zapošljava stotinu radnika.

To je, pored fabrike eksploziva “Polieks”, jedina kompanija u ovom gradu u kojoj se odvija proizvodnja i redovno izmiruju zarade, što u siromašnim Beranama nije bez značaja.

Bonus video: