Crtaju vile Statisu iako se ne smije graditi

Gradnja nije moguća dok Skupština ne usvoji aneks ugovora u zakupu, kojem se protive SDP i opozicija. Nema ni DUP-a
109 pregleda 9 komentar(a)
Miločer, Foto: Vuk Lajović
Miločer, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 10.06.2015. 17:46h

Ministarstvo održivog razvoja i turizma raspisalo je juče konkurs za idejno urbanističko-arhitektonsko rješenje hotelskog rizorta “Miločer” u Pržnu, na lokaciji čiji je zakupac firma Adriatik propertiz grčkog biznismena Petrosa Statisa.

Konkurs je raspisan na osnovu programskog zadatka kojeg je Vlada usvojila u martu, ali će gradnja predviđenih objekata biti moguća, tek, ako Skupština CG usvoji izmjene ugovora o zakupu koje je predložila Vlada na zahtjev Statisa. Biće potrebno i da budvanski parlament usvaji detaljni urbanistički plan koji sve to predviđa.

Programskim zadatkom predviđena je gradnja duplo više hotelskog i stambenog prostora, u odnosu na ono koje sada postoji na obali od Miločera do Svetog Stefana. Tim dokumentom na najluksuznijoj turističkoj lokaciji, stoljetnom Miločerskom parku, predviđa se izgradnja 88 apartmana - 66 u novom hotelu Kraljičina plaža i 12 apartmana naspram grad-hotela Sveti Stefan.

Zacrtana je i rekonstrukcija i dogradnja pet starih vila, čija će kvadratura biti utrostručena. Iako je Statisova firma samo zakupac imovine, ovim planom daje joj se mogućnost da izgrađene apartmane i vile slobodno prodaje na tržištu.

Kompanija Adriatik propertiz dugoročni je zakupac hotela Sveti Stefan i Miločer, kao i hotela Kraljičina plaža. Statis je zakupio hotele na period od 30 godina. Aneksima, koje je sa Vladom dogovorio u januaru 2013, predviđa se produženje zakupa hotela Sveti Stefan i Miločer za dodatnih 12 godine, a hotela Kraljičina plaža i na 90 godina.

Ovim aneksima do sada su se protivili iz SDP-a i opozicije zbog čega su jednom već povučeni iz skupštinske procedure. Aneksima je predviđeno i smanjenje iznosa zakupa.

Ovaj međunarodni konkurs finansira Statisova kompanija, a traži se “najbolje i najcjelishodnije idejno urbanističko-arhitekonskog rješenja koje će svojim primijenjenim rješenjima na najefikasniji način valorizovati ukupni potencijal lokacija i kontaktnih zona”.

Rok za prijavu na konkurs je sedam dana od dana raspisivanja, odnosno 16. jun, kada će svi učesnici koji su potvrdili učešće dobiti kompletan konkursni materijal. Rok za predaju radova je 15. septembar ove godine.

Adritik propertiz nagradiće najbolje radove a nagradni fond iznosi 68.000 eura. Žiri će dodijeliti prvu, drugu i treću nagradu, koje vrijede 30, 16 i 8 hiljada, dok se ostali mogu nagraditi sa dodatnih 14.000 eura. Troškovi žirija i organizacije iznosi 16.000.

Žiri ima pravo, kako se ističe u konkursu, da ne dodijeli jednu od navedenih nagrada ukoliko radovi ne budu na zadovoljavajućem nivou kao i da ustanovi posebne nagrade i priznanja.

Žirijem predsjedava doc. dr Veljko Radulović, dok su članovi profesor Branimir Mitrović, Dijana Vučinić, mr Lidija Ljesar, Dejana Marković, Statisov brat Teofanis Statis i Anica Terzić.

Nagrade će biti isplaćene u neto iznosu, a njihovom dodjelom prestaju sve obaveze Adriatik propertiza prema nagrađenim autorima, a njihovi radovi postaju vlasništvo te firme.

Izgradnja objekata duplirana iako nema urbanističkog plana

Vladinim programskim zadatkom u Miločerskom parku, zaleđu Kraljičine, Kraljeve plaže i ispred grad-hotela Sveti Stefan, biće dupliran broj izgrađenih kvadrata iako za to područje nema detaljnog urbanističkog plana koji to predviđa. Cijeli taj prostor trebalo je da urbanistički pokrije DUP Čedi Kraljičina plaža, koji nije usvojen, a na usvajanje već godinama čeka i DUP Sveti Stefan.

U dokumentu koji je usvojila Vlada, navodi se da će hotel Kraljičina plaža biti porušen i na njegovom mjestu izgrađen četiri puta veći sa osam etaža, 66 apartmana i 60 soba, ukupne visine 22 metra...

Osim izgradnje novog hotela predviđena je i rekonstrukcija i dogradnja pet starih kamenih vila u Miločerskom parku. Vile će biti dograđene i u njima napravljeni luksuzni apartmani, sa spa centrima i bazenima.

U zaleđu Kraljeve plaže, biće izgrađen heliodrom, dok je ispred restorana “Pod maslinom”, na početku hotelske svetostefanska plaže, predviđeno dječje igralište i teniski tereni. Dva betonska objekta naspram Grad hotela Sveti Stefan, koji su se do sada vodili kao privremeni objekti, u kojima je bio vešeraj i tehničke prostorije, biće pretvoreni u luksuzne apartmane.

Bonus video: