Žugić: Nezavisnost opština jedan od stubova demokratskog društva

"Žugić je naglasio važnost uske saradnje sa čelnicima opština, uz puno uvažavanje njihove samostalnosti koja mora biti u liniji sa finansijskom stabilnošću i održivošću“, kaže se u saopštenju
0 komentar(a)
Radoje Žugić, Monitoring komitet Savjeta Evrope, Foto: Vlada Crne Gore
Radoje Žugić, Monitoring komitet Savjeta Evrope, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 10.06.2015. 16:14h

Nezavisnost lokalnih samouprava predstavlja jedan od suštinskih stubova svakog demokratskog režima, ali je i bitan činilac sistema javnih finansija, ocijenio je ministar finansija Radoje Žugić u razgovoru sa predstavnicima Monitoring komiteta Savjeta Evrope (SE)

Kako je saopšteno iz Ministarstva, delegaciju Monitoring komiteta predvodili su specijalni izvještači za Crnu Goru, Gaye Doganoglu i Henrik Brade Johansen.

Povod sastanka bio je upoznavanje predstavnika Monitoring komiteta sa sprovođenjem Povelje Savjeta Evrope u lokalnoj samoupravi Crne Gore, za potrebe izrade Izvještaja SE.

Taj dokument bi, kako je pojašnjeno iz Ministarstva, jasnije definisao elemente koji ugrožavaju, ali i one koje pospješuju razvoj opština, kako sa aspekta održivosti, tako i vladavine prava i mogao bi, u konačnom, biti dobra mapa puta za budući napredak Crne Gore.

„Imajući u vidu da nezavisnost lokalnih samouprava predstavlja jedan od suštinskih stubova svakog demokratskog režima, ali je i bitan činilac sistema javnih finansija, Žugić je naglasio važnost uske saradnje sa čelnicima opština, uz puno uvažavanje njihove samostalnosti koja mora biti u liniji sa finansijskom stabilnošću i održivošću“, kaže se u saopštenju.

Žugić je sagovornicima ukratko prezentovao regulatorni okvir u kome opštine djeluju, njihove glavne izazove, ali i mjere koje se, u saradnji sa državom, sprovode u cilju oporavka identifikovanih ranjivosti.

„Zahvaljujući se na iskazanoj otvorenosti, Doganoglu je izrazila očekivanje da će njihova posjeta crnogorskim institucijama, u svim segmentima, biti pozitivan signal Savjetu Evrope“, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: