Proizvođači investirali više od 200.000 eura

Iz Ministarstva su precizirali da proizvođači povrća iz Agrobudžeta za ovu godinu imaju mogućnost ostvarivanja prava na podršku za nabavku sadnog materijala povrća, sistema za navodnjavanje i namjenske opreme i mehanizacije, u iznosu do 50 odsto ukupne vrijednosti investicije, odnosno maksimalno tri hiljade eura po zahtjevu
0 komentar(a)
Velimir Vujović, zemljoradnja, Foto: Luka Zeković
Velimir Vujović, zemljoradnja, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 10.06.2015. 14:23h

Za agrobudžetsku podršku povrtarskoj proizvodnji u proljećnoj sjetvi prijavilo se 273 proizvođača, čija je ukupna vrijednost prijavljenih investicija oko 207,7 hiljada eura, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Iz Ministarstva je saopšteno da je zasađeno 459,34 hektara pod povrtarskim kulturama.

„U odnosu na isti period prošle godine, broj proizvođača povećan je za 124, a ukupno zasađena površina pod povrtarskim kulturama 243,34 ha, odnosno bilježi se rast od oko 200 odsto“, navodi se u saopštenju.

Od ukupnog broja proizvođača povrća koji su se prijavili za podršku, njih 56 je, osim nabavke sadnog materijala investiralo u nabavku sistema za navodnjavanje i mehanizacije neophodne za savremenu povrtarsku proizvodnju.

Iz Ministarstva su precizirali da proizvođači povrća iz Agrobudžeta za ovu godinu imaju mogućnost ostvarivanja prava na podršku za nabavku sadnog materijala povrća, sistema za navodnjavanje i namjenske opreme i mehanizacije, u iznosu do 50 odsto ukupne vrijednosti investicije, odnosno maksimalno tri hiljade eura po zahtjevu.

„Svi zainteresovani proizvođači povrća koji su svoju investiciju realizovali nakon isteka roka za podnošenje zahtjeva, 30. maja, imaju mogućnost da se prijave za podršku zaključno sa 30. novembrom, do kada traje prijava za jesenju sjetvu“, podsjetili su iz Ministarstva.

Podrška se, kako se zaključuje, ostvaruje na osnovu dostavljene dokumentacije i izvještaja terenske komisije koja će provjeriti stanje na terenu.

Bonus video: