Osnovano Udruženje info-elektroničara Crne Gore

Vuković je kazao da će cilj Udruženja biti unaprijeđenje i zaštita zajedničkih interesa članova sa posebnim akcentom na stručno obrazovanje učenika u privredi, majstorske kvalifikacije i majstorski ispit
147 pregleda 0 komentar(a)
Udruženje info-elektroničara, Foto: Udruženje info-elektroničara
Udruženje info-elektroničara, Foto: Udruženje info-elektroničara
Ažurirano: 10.06.2015. 14:16h

U Podgorici je osnovano prvo strukovno Udruženje info-elektroničara Crne Gore, po inicijativi vlasnika zanatskih preduzeća čije su djelatnosti informatika i elektronika.

Iz Zanatsko-preduzetničke komore (ZPK) saopšteno je da su podržali osnivanje Udruženja kao krovna organizacija zanatstva i srednjestaleške privrede u čijem će sastavu i poslovati.

Za predsjednika Udruženja izabran je diplomirani programer i vlasnik preduzeća Programmer.its.me iz Podgorice, Danijel Vuković.

On je kazao da će cilj Udruženja biti unaprijeđenje i zaštita zajedničkih interesa članova sa posebnim akcentom na stručno obrazovanje učenika u privredi, majstorske kvalifikacije i majstorski ispit.

"Osim toga, poseban akcenat će biti stavljen na zastupanje interesa članova i branše ispred poslovnih partnera, informisanje članova o poslovnim okvirima, organizovano praćenje novih tehnologija, saradnja sa javnim sektorom, suzbijanje sive ekonomije i otvaranje novih tržišta na crnogorskom, evropskom i svjetskom nivou", navodi se u saopštenju.

Diplomirani programer iz Podgorice i vlasnik preduzeća Expert.its.me, Miloš Ljumović je prvi potpredsjednik Udruženja. On je i autor prvog domaćeg udžbenika o programiranju u jeziku C++ Multithreading Cookbook.

Ljumović je kazao da će se zalagati za promociju domaćih rješenja i inovacija, partnerstvo sa srednješkolskim i visokoškolskim obrazovnim ustanovama i učešće u međunarodnim projektima i fondovima.

Diplomirani ekonomista za informatičke tehnologije i zaposleni u preduzeću DrvoMont iz Kotora, Saša Popović je drugi potpredsjednik.

On je rekao da će Udruženje pomagati info-elektroničarima da poboljšaju svoja znanja i vještina bez obzira da li je riječ o majstorima ili radnicima i informisati javnost i potrošače o kvalitetu usluga u info-elektroničarskom zanatu.

Članove upravnog odbora čine osnivač i vlasnik preduzeća Telefonika iz Podgorice, Igor Kovačević i vlasnik građevinske firme Klik-Inžinjering iz Podgorice, Ivan Kalezić. Ostale članove Udruženja čine serviseri mobilnih telefona, računara, kućnih aparata i TV i radio tehnike.

Izvršni direktor ZPK, Boris Marđonović kazao je da će u petak biti potpisan prvi ugovor o stručnom osposobljavanju sa petnaestogodišnjim učenikom u privredi u info-elektroničarskom zanatu.

“Zakon o stručnom osposbljavanju predviđa obuku u preduzeću, mada tek treba da vidimo koliko je ovaj Zakon realan i usklađen sa potrebama privrede i tehnološkim napretkom. Ovaj zanat je u ekspanziji u čitavom svijetu i predstavlja jedan od najsnažnijih ekonomskih sektora u zanatstvu sa mnogo inovacija i novih radnih mjesta”, rekao je Marđonović.

Prvi radni sastanak je zakazan za 27. jun, kada će u Zanatskoj kancelariji u Podgorici biti predstavljena uredba o stručnom osposobljavanju učenika u privredi u info-elektroničarskom zanatu i stručna slika ovog zanimanja za majstorski ispit.

Bonus video: