Uprava za inspekcijske poslove izdala 548 prekršajnih naloga

Podnijeto je, kako se dodaje, sedam zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i četiri krivične prijave. Zapečaćeno je pet objekata, a uklonjena su dva nelegalno postavljena objekta
7 komentar(a)
bd turisti_1, Foto: V. LAJOVIĆ
bd turisti_1, Foto: V. LAJOVIĆ
Ažurirano: 08.06.2015. 11:07h

Uprava za inspekcijske poslove je prošle sedmice, u pojačanom nadzoru na primorju, zbog počinjenih prekršaja izdala 548 naloga u iznosu od 168,98 hiljada eura.

Iz Uprave za inspekcijske poslove je saopšteno da je preko Koordinacionog tima za praćenje turističke sezone obavljeno 1,36 hiljada kontrola u kojima je utvrđeno 762 nepravilnosti.

„Slijedeći načelo preventivnosti, u 297 slučajeva je ukazano subjektima nadzora da otklone utvrđene nepravilnosti, donijeto je 251 rješenje o otklanjanju nepravilnosti i 76 rješenja o zabrani rada“, navodi se u saopštenju.

Podnijeto je, kako se dodaje, sedam zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i četiri krivične prijave. Zapečaćeno je pet objekata, a uklonjena su dva nelegalno postavljena objekta.

Iz Uprave za inspekcijske poslove su kazali da su preventivno djelovali kada su u pitanju manji prekršaji, dok su represivne mjere primjenjivane za one koji ozbiljno krše zakonske propise i time negativno utiču na regularno tržište.

U ovom periodu, kako su objasnili, inspekcijski nadzor je bio usmjeren na kontrolu gradilišta, s obzirom na to da se bliži zabrana gradnje u primorskim opštinama, pa je prioritetno kontrolisana oblast zaštite na radu i radnih odnosa.

„Sanitarna inspekcija je u protekloj sedmici pojačano obavljala nadzor u objektima kolektivnog smještaja kao što su odmarališta i hoteli, posebno smještaji gdje se organizuju škole u prirodi i đačke ekskurzije“, saopšteno je iz Uprave za inspekcijske poslove.

Turistička i Inspekcija rada su kontrolisale i plovna objekata, turističke agencije i turističke vodiče, a posebna pažnja je posvećena kontroli regularnosti pružanja turističkih usluga u luci Kotor.

Tržišna inspekcija je, kako se navodi, obavljala nadzor u trgovinama, posebno u oblasti zaštite ekonomskih interesa potrošača sa aspekta informisanja porošača o proizvodima u prometu, cijenama, izdavanja računa kao i drugim obavezama trgovaca u prometu robe i pružanju usluga u skladu sa odredbama zakona o zaštiti potrošača.

Iz Uprave za inspekcijske poslove podsjećaju da je u cilju zaštite prostora, inspekcijski nadzor bio usmjeren na nelegalno postavljene objekte za koje subjekti nadzora nijesu posjedovali odobrenje Morskog dobra.

Uprava za inspekcijske poslove će, kako je najavljeno, nastaviti sa pojačanim nadzorom na primorju, a sve u cilju suzbijanja sive ekonomije, zaštite zdravlja ljudi i životnog okruženja.

Bonus video: