Napredak u ekonomskim i trgovinskim odnosima Crne Gore i Kine

U Kini je danas održano Peto zasijedanje Mješovite komisije za ekonomsku i trgovinsku saradnju dvije države, na kojem su crnogorske strane učestvovali potpredsjednik Vlade Vujica Lazović i ministar saobraćaja i pomorstva Ivan Brajović sa delegacijom
2 komentar(a)
Crna Gora, Kina, Foto: Gov.me
Crna Gora, Kina, Foto: Gov.me
Ažurirano: 07.06.2015. 15:05h

Crna Gora i Kina ostvarile su napredak u ekonomskim i trgovinskim odnosima, što se prvenstveno odnosi na projekat prioritetne dionice autoputa Bar-Boljare, saopšteno je iz crnogorske Vlade.

U Kini je danas održano Peto zasijedanje Mješovite komisije za ekonomsku i trgovinsku saradnju dvije države, na kojem su crnogorske strane učestvovali potpredsjednik Vlade Vujica Lazović i ministar saobraćaja i pomorstva Ivan Brajović sa delegacijom.

“Tema zasijedanja su bile presjek ekonomsko-trgovinske saradnje između Crne Gore i Kine i potencijali za njeno unaprijeđenje”, saopšteno je iz Kabineta Lazovića.

Lazović je upoznao predstavnike kineske Vlade u Mješovitoj komisiji sa projektima koji su realizovani izmedju dva zasijedanja.

Saradnja dvije zemlje se, kako su podsjetili, osim u izgradnji autoputa, ogleda i u nabavci četiri broda iz Kine koja su već stavljena u funkciju, interesovanje kineskih kompanija iz informaciono tehnološkog sektora (ICT) koje su otvorile svoja predstavništva u Crnoj Gori.

“Trgovinska razmjena bilježi napredak od 2010. godine, kako u uvozu kineskih, tako i u izvozu crnogorskih proizvoda na kinesko tržište”, dodaje se u saopštenju.

Brajović je upoznao kinesku stranu sa detaljima početka gradnje prve dionice autoputa i potencijalima za kineske investicije u oblasti saobraćajne infrastrukture u Crnoj Gori.

“Zajednički stav obje strane je usmjeren u pravcu pune podrške na inteziviranju radova na dijelu autoputa jug-sjever u cilju poštovanja kvaliteta i utvđjene dinamike, kao preporuke za buduće investicije u Crnoj Gori i region”, navodi se u saopštenju.

Kineska strana je podržala predlog o nastavku buduće ekonomske i trgovinske saradnje, cijeneći geostrateški položaj Crne Gore i njegov značaj za tržište centralnoistočne Evrope.

Konstatovano je da je mogućnosti za plasiranje crnogorskih proizvoda na kinesko tržište ogroman i da direktna saradnja izmedju kineskih i crnogorskih preduzetnika može rezultirati unapređenjem trgovinskih odnosa.

Na podršku kineske strane je naišao i predlog o učešću kineskih kompanija u izgradnji putne, željezničke i lučke infrastrukture kao osnove regionalne povezanosti, time i ekonomske i trgovinske ekspanzije.

“Konstatovano je da kineski turisti cijene turistički potencijal Crne Gore i da njegova adekvatna promocija može imati plodonosan uticaj na njihov broj posjeta Crnoj Gori. Kao prostor za unapređenje ekonomske saradnje dvije zemlje, kineska strana vidi i u proizvodnji sunčanih panela u Crnoj Gori koji bi bili plasirani na evropsko tržište”, dodaje se u saopštenju.

Posjetu Kini, Lazović i Brajović su iskoristili i za susret sa menadžmentom Ningbo Port Grupe kako bi bili upoznati sa najnovijim tehnološkim rješenjima u oblasti pomorstva i razgovarali o mogućnostima saradnje.

Lazović će, kkao je najavljeno, sjutra biti jedan od glavnih govornika na investicionom razvojnom forumu, koji će se održati u okviru Sajma trgovine i investicija na kojem učestvuju visoke delegacije iz 16 zemalja centralne i istočne Evrope.

Bonus video: