Italijani ne isključuju da će odužiti o EPCG

Nisu još uspjeli da se dogovore o finansiranju termoelektrane u Pljevljima
2 komentar(a)
TE Pljevlja (Novina)
TE Pljevlja (Novina)
Ažurirano: 06.06.2015. 06:34h

Pregovarački timovi Vlade i A2A, italijanskog partnera u Elektroprivredi (EPCG), biće nastavljeni početkom iduće sedmice.

Generalni direktor A2A Luka Valerio Kamerano nije isključio mogućnost da se opet odloži konačni sporazum sa Crnom Gorom o saradnji u EPCG, gdje imaju skoro 42 odsto akcija.

Država Crna Gora ima 57 odsto dionica. Predviđeno je da pregovori o eventualnom nastavku saradnje budu završeni do jula, a prvobitno je trebalo do 31. marta.

"Kontakti sa Crnom Gorom su pojačani nakon susreta sa državnim liderima na EXPO-u (u Milanu). Važno je da se pronađe dobar sporazum i, ako bude nužno produžiti rok, to ćemo i učiniti, ali nadamo se da za tim neće biti potrebe", izjavio je Kamerano, prenosi Rojters Italija.

Nisu još uspjeli da se dogovore o finansiranju termoelektrane u Pljevljima. Jedna od opcija je da Vlada ima 51 odsto, a EPCG odnosno država i A2A - 49 odsto udjela u preduzeću koje bi formirali za taj projekat. To bi značilo da Crna Gora učestvuje sa oko 80 odsto u projektu od oko 338 miliona.

Među zahtjevima A2A je garancija na profitabilnost uloženog kapitala, autonomija u upravi i sigurnost kada je u pitanju regulatorni okvir (cijena), kao i da se nađe treći partner za finansiranje termobloka...

Bonus video: