Ivanović obećao 2.000 novih radnih mjesta u poljoprivredi

Ivanović je kazao da se kozje meso iz tadašnje Jugoslavije izvozilo na Bliski istok, ali je kasniji gubitak kupaca jugoslovenskog mesa u tom regionu doveo i do pada poljoprivrednih proizvođača u Crnoj Gori
64 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.06.2015. 17:22h

Crna Gora će proširiti izvoz poljoprivrednih proizvoda i stvoriti i do 2.000 novih radnih mjesta zahvaljujući kreditu Abu Dabi Fonda za razvoj vrijednom 50 miliona dolara.

Generalni direktor Fonda Mohamed Al Suvaidi potpisao je danas sporazum o kreditu sa ministrom poljoprivrede i ruralnog razvoja Petrom Ivanovićem.

Ivanović je rekao da će pomoću kredita ojačati poljoprivredna proizvodnja u Crnoj Gori.

"Ugovor o kreditu koji smo danas potpisali je veoma važan za jačanje poljoprivrednog potencijala", rekao je Ivanović, a javio list iz Abu Dabija na engleskom jeziku The national.

Ivanović je kazao da se kozje meso iz tadašnje Jugoslavije izvozilo na Bliski istok, ali je kasniji gubitak kupaca jugoslovenskog mesa u tom regionu doveo i do pada poljoprivrednih proizvođača u Crnoj Gori.

"Sada smo u procesu u kojem pokušavamo da povećamo poljoprivrednu proizvodnju, da se više fokusiramo na proizvode zahvaljujući kojima možemo biti konkurentni i da izvozimo te proizvode", rekao je.

Ministar je rekao da će kredit iz Abu Dabija pomoći da se otvore nova radna mjesta u sektoru i da se proširiti izvoz. "Ciljamo 2.000 novih radnih mjesta ... ovaj kredit će ujediniti proizvođače kroz klastere a mi moramo da sarađujemo sa drugima kako bismo povećali lanac vrijednosti, da se razvije prehrambena industrija u Crnoj Gori", rekao je on.

Al Suvaidi je kazao da će finansiranje poljoprivrednih projekata u Crnoj Gori značajno povećati razvoj poljoprivrednog sektora Crne Gore.

"Povećana proizvodnja i investicije u poljoprivredu će služiti kao efikasno sredstvo za postizanje održivog ekonomskog i društvenog razvoja u zemljama u razvoju", rekao je on.

"U podržavanju ovako bitnih projekata, nadamo se da ćemo stvoriti stotine mogućnosti za zapošljavanje u zemljama korisnicama kredita, dok ćemo doprinositi diverzifikaciji privreda i pomagati im da ostvare samodovoljnost u proizvodnji hrane i poljoprivrednih prozivoda”.

Galerija

Bonus video: