SNP predlaže formiranje državnog Fonda za razvoj poljoprivrede

“Neko iz Vlade Crne Gore je ostao dužan da saopšti javnosti ima li tih 50 miliona dolara ili nema i ko je odgovoran ako su, ne prvi put, poljoprivredni proizvođači u Crnoj Gori prevareni”, naveo je Šarančić
81 pregleda 0 komentar(a)
Danko Šarančić, Foto: Savo Prelević
Danko Šarančić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 04.06.2015. 13:36h

Socijalistička narodna partija (SNP) predložila je da se formira državni Fond za podsticanje razvoja poljoprivrede sa povoljnim kamatnim stopama i grejs periodima, koji odgovaraju domaćim uslovima proizvodnje i prerade hrane.

Iz ove partije su objasnili da državni fond treba formirati jer je neizvjesna sudbina sredstva iz Abu Dabi Fonda za razvoj (ADFD), koja je trebalo da budu iskorišćena za podsticaj poljoprivredne proizvodnje u Crnoj Gori.

Poslanik SNP-a, Danko Šarančić, podsjetio je da na poslaničko pitanje zbog čega je odloženo potpisivanje ugovora o kreditu sa Abu Dabi fondom i da li je komunikacija sa njim prekinuta, ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Petar Ivanović nije konkretno odgovorio.

“MIvanović je nemušto saopštio da komunikacija sa Abu Dabi fonda nije prekinuta i informisao 'neupućenu javnost i poslanike' da će pomenuti ugovor biti potpisan u prvoj polovini juna, istini za volju, ne navodeći koje godine”, kazao je Šarančić.

Šarančić smatra da se radi o veoma značajanom iznosu od 50 miliona dolara, koji bi trebalo da se usmjeri na podršku primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji, preradi i jačanju konkurentnosti cjelokupnog sektora.

On je dodao da je zabrinjavajuće u čitavoj priči činjenica da se odjednom nešto neočekivano dogodilo i dovelo u pitanje posao koji je premijer Milo Đukanović inicijalno dogovorio još u februaru 2013. godine, prilikom posjete crnogorske delegacije Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

“Neko iz Vlade Crne Gore je ostao dužan da saopšti javnosti ima li tih 50 miliona dolara ili nema i ko je odgovoran ako su, ne prvi put, poljoprivredni proizvođači u Crnoj Gori prevareni”, naveo je Šarančić.

Iz SNP-a su ukazali da je poljoprivredna proizvodnja specifična sa aspekta veoma sporog obrta sredstava i teško podnosi, čak i kamatnu stopu od 2,5 odsto i grejs period od četiri godine.

“Izgleda da trenutno na tržištu kapitala u Crnoj Gori nema povoljnijih sredstava, jer komercijalne banke, prema riječima ministra, oklijevaju da podrže poljoprivredne proizvođače”, navodi se u saopštanju.

SNP poziva najodgovornije ljude u Vladi da, kako se navodi, prestanu da građanima pričaju bajke o prinčevima i šeicima koji donose milione dolara i eura, otvaraju hiljade novih radnih mjesta i ispunjavaju sve želje.

Bonus video: