Vujanović: Ekonomski razvijena država je i stabilna

Vujanović je za Tanjug kazao da je taj skup izuzetno važan, jer je posvećen saradnji biznis i političkih lidera, čime ima posebnu vrijednost i značaj
7 komentar(a)
Filip Vujanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Filip Vujanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 01.06.2015. 14:02h

Sve države su, kada su ekonomski snažne i razvijene, ujedno i stabilne, zbog čega je važna saradnja zemalja u regionu, ocijenio je predsjednik Crne Gore, Filip Vujanović.

Prema njegovim riječima, svaka zemlja pojedinačno ima potrebu da predstavi svoje prirodne i ekonomske resurse, ali kada se to čini regionalno, predstavljanje je snažnije i punije i ima svoj pravi efekat.

Vujanović učestvuje na Samitu 100 lidera jugoistočne Evrope u Portorožu.

On je za Tanjug kazao da je taj skup izuzetno važan, jer je posvećen saradnji biznis i političkih lidera, čime ima posebnu vrijednost i značaj.

"To je šansa da promovišemo saradnju u oblasti ekonomije, da iskoristimo ono što su dobre pozicije i iskustva biznisa i da ga ne promovišemo samo na ovim prostorima već i trećim. Ta zajednica biznis lidera ima svoj građevinski konzorcijum Feniks, koji je pokazao svoju vrijednost”, rekao je Vujanović.

On je dodao da je to dobar primjer kako u drugim oblastima mogu da se promovišu dobre biznis ideje i projekti.

“Ovo je šansa da se kroz političku podršku da dobra prilika biznisu i da se regionalno predstavimo", naveo je Vujanović.

On je podsjetio da su Slovenija i Hrvatska pokrenule proces saradnje zemalja Evropske unije (EU) i država bivše Jugoslavije i Albanije, sastankom na Brdu kod Kranja.

“Taj skup je imao za cilj da promoviše ovaj prostor, ubrza integracije, da se iskoriste mogućnosti dobre ekonomske saradnje i napravi bolja veza sa EU u smislu finansiranja projekata koji imaju regionalni značaj i vrijednost”, kazao je Vujanović.

On je podsjetio da je održan i sastanak u Dubrovniku, nakon koga je krenuo i Berlinski proces, gdje su na nivou predsjednika vlada dogovoreni zajednički projekti i dala šansu da se kroz dalju konkretizaciju na samitu u Beču obezbijedi njihova realizacija.

"Zahvaljujući dobrom angažmanu Slovenije i Hrvatske napravili smo dobru konekciju sa EU, koja omogućava svakoj zemlji pojedinačno da iskoristi svoje potencijale, a regionalno smo u obavezi da ono što nas ekonomski povezuje afirmišemo maksimalno", rekao je Vujanović.

Bonus video: