Zabranili ulaz novom većinskom vlasniku fonda Trend

Američki fondovi godinu bez uspjeha pokušavaju da preuzmu svoje vlasništvo
404 pregleda 0 komentar(a)
PLC Morača, Titeks (bivši), Foto: Vijesti
PLC Morača, Titeks (bivši), Foto: Vijesti
Ažurirano: 29.05.2015. 17:19h

Postojeća uprava PLC Morača (bivši Titex), koju je imenovao bivši vlasnik, nije dozvolila juče ulaz u upravnu zgradu novom većinskom vlasniku fonda Trend, u čijem vlasništvu je 70 odsto akcija tog preduzeća. U upravnoj zgradi kompanije juče je trebalo da se održi vanredna skupština akcionara koju je tražio Trend kako bi smjenio staru i izabrao novu upravu.

Predsjednik borda PLC-a Jozef Pipenbaher na ulaznim vratima je istakao odluku da je zabranjen ulazak u službene prostorije radi održavanja, kako je naveo, "nelegalne skupštine" akcionara.

Novi većinski vlasnici Trenda američki investitori, već godinu pokušavaju da izaberu svoje predstavnike u bordu direktora, što im na razne načine onomogućava stara uprava.

Direktor društva Baterflaj finans, koje upravlja fondom Trend, Neđeljko Šuškavčević kazao je Vijestima da im je onemogućen ulaz u matičnu firmu juče nešto prije 10 časova.

"Rečeno nam je da je bord otkazao skupštinu akcionara iako zakonski ne postoji mogućnost otkazivanja skupštine na kojoj su željeli da učustvuju predstavnici 70 odsto akcija. S obzirom na to da se radi o uzurpaciji tuđe imovine protiv članova borda Jozefa Pipenbahera, Mihaila i Predraga Madžarovića, sekretara društva Mileve Berilaže i direktora Gorana Vulekovića, biće podnijeta još jedna krivična prijava", naveo je Šuškavčević.

On je upozorio navedena lica da su ovakvi postupci krivično djelo za koje će, u skladu sa zakonom predviđenim sankcijama, odgovarati ličnom imovinom.

Amerikanci više od godinu većinski gazduju Trendom, a sama činjenica da ni nakon tog perioda ne mogu preuzeti svoje vlasništvo u svijet šalje veoma lošu sliku o investicionoj klimi na crnogorskom tržištu kapitala.

PLC Morača, naslijedio je imovinu bivše fabrike za proizvodnju tekstila, i danas se bavi izdavanjem poslovnih prostora.

Bonus video: