Nezaposlenost u Andrijevici 34 odsto, mladi odlaze

Opština pokušava da razvije preduzetništvo. Za novozaposlene daju 300 eura, ne naplaćuju poreze, podrška poljoprivredi...
79 pregleda 7 komentar(a)
Andrijevica, Foto: Savo Prelević
Andrijevica, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 25.05.2015. 19:58h

Predsjednik opštine Andrijevica Srđan Mašović (DPS) ocijenio je da je ovaj grad, kao i čitav sjever, zapostavljen od državnih vlasti, a da je „glavni uzrok nedostatak strategije i kvalitetnih razvojnih projekata“.

Komentarišući posljednje statističke podatke za ovu opštinu, koji odaju sumornu ekonomsku i socijalnu sliku, on je kazao da će stalna iseljavanja sa područja Andrijevice za relativno kratak period imati za posljedicu manjak mlade radne snage.

Mašović je rakao i da je u ovoj opštini već godinama negativna stopa prirodnog priraštaja, odnosno da više umire nego što se rađa.

„Postoji realna opasnost da dođe do zatvaranja još područnih odjeljenja škola na seoskim područjima, a dovodi se u pitanje i postojanje srednjoškolskog centra, pošto neće biti dovoljno đaka ako se ovaj trend nastavi”, kazao je Mašović za “Vijesti”.

Stopa nezaposlenosti u Andrijevici je 34,3 odsto i najveća je u državi. Ona je čak 20 procentnih poena veća od državnog prosjeka koji iznosi 14,95 odsto.

U Andrijevici ima 500 zaposlenih, dok je nezaposlenih 492. Prosječna plata iznosi 393 eura, što je za 90 eura manja od državnog prosjeka. U ovoj opštini živi 709 penzionera, a prosječna penzija je dvjesta eura i za 70 je manja od prosjeka. Socijalnu pomoć primaju 184 porodice, sa 575 članova.

Predsjednik Opštine je kazao da je lokalna uprava zbog ovakve situacije usvojila podsticajne mjere u cilju razvoja preduzetništva, i da te mjere prije svega podrazumijevaju učešće Opštine u sufinansiranju radnih mjesta po zaposlenom radniku u iznosu od 300 eura.

„Pored toga, Opština se odrekla svojih prihoda prilikom otvaranja novih radnih mjesta i usvojila je mjere poreskih olakšica”, kazao je Mašović.

Opština je ove godine budžetom izdvojila 25 hiljada eura za nabavku sadnog materijala i besplatno dodijelila po hiljadu sadnica potencijalnim uzgajivačima malina.

„Strateške razvojne grane naše opštine su poljoprivreda, turizam i proizvodnja električne energije u mini hidroelektranama. Upravo ovih dana je puštena u probni rad mini hidroelektrana Bradavac. Time su potkomska sela dobila kvalitetniju električnu energiju, što mještani sa zadovoljstvom ističu”, rekao je Mašović navodeći da je u toku postupak dobijanja dozvola za još tri mini hidroelektrane.

Kaže i da je održano više edukacija na temu seoskog turizma i kako konkurisati za novac za tu djelatnost, dok su probojem puteva do katuna stvoreni uslovi za intezivnije bavljenje stočarstvom.

„Mislim da Vlada sa ministarstvima i cjelokupnim intelektualnim potencijalom kojima raspolaže država, treba u što kraćem periodu da usvoji strategiju razvoja sjevera, pronađe investitore i da više ulaže u infrastrukturu i druge sadržaje na sjeveru”, zaključio je Mašović.

Otpuštanja radnika pogoršalo ionako lošu ekonomsku sliku

Andrijevica je do 2000. godine zapošljavala oko 700 radnika u proizvodnji. Glavni nosioci razvoja ovog grada bili su „Soko Štark“ sa oko 250 radnika, „Termovent“ sa oko 175, „Polimka“ sa 170, „Pako“ sa oko 35 radnika, „Andrimer“ sa oko 40 zaposlenih, kao i jedan broj drugih manjih proizvodnih jedinica.

„Otpuštanje velikog broja radnika pogoršalo je i onako lošu ekonomsku sliku Andrijevice. Veliki broj radnika je otišao na Biro rada, a jedan dio je penizionisan pod veoma nepovoljnim uslovima uz minimalne penzije. Ovakva situacija i smanjena ekonomska moć stanovništva dodatno je ugrozila i uslužni sektor, tako da je došlo do zatvaranja većeg broja prodavnica, zanatskih radnji i smanjenja ugostiteljskih kapaciteta“, smatra Mašović.

On dodaje da je u ovom trenutku neposjedovanje zemljišta u državnoj svojini za izgradnju proizvodnih hala jedna od glavnih prepreka razvoju ovog kraja.

Bonus video: