IA: Evidencija o naručiocima koji krše Zakon o javnim nabavkama nije javna

Sastanku su prisustvovali i predstavnici radne grupe za izradu metodologije za rano otkrivanje koruptivnih radnji u javnim nabavkama
0 komentar(a)
Mapiranje ključnih rizika za korupciju u javnim nabavkama, Foto: Institut Alternativa
Mapiranje ključnih rizika za korupciju u javnim nabavkama, Foto: Institut Alternativa
Ažurirano: 25.05.2015. 15:08h

Manjkavosti Zakona o javnim nabavkama, slabi antikorupcijski mehanizmi, nedovoljna transparentost, kršenje zakonskih normi bez podataka o prekršajnoj odgovornosti, te slabi kapaciteti za sprovođenje Zakona, ključni su problemi koji stvaraju prostor za korupciju u javnim nabavkama, saopšteno je iz Instituta alternativa (IA).

Iz ove NVO dodaju da je ovo zaključak današnjeg konsultativnog sastanka privrednika i predstavnika civilnog sektora na temu "Mapiranje ključnih rizika za korupciju u javnim nabavkama" koji du oni organizovali.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici radne grupe za izradu metodologije za rano otkrivanje koruptivnih radnji u javnim nabavkama.

"Učesnici su se složili da su sve faze postupka i sve nabavke velike vrijednosti podložne korupciji, a poseban dio rasprave je bio posvećen problemima u sprovođenju javnih nabavki u zdravstvu. Ukazano je na slabe kapacitete Uprave za inspekcijske poslove koja kontroliše, po novim zakonskim rješenjima, i postupke i ugovore o javnim nabavkama. I ostale nadležne institucije u ovoj oblasti imaju slabe kapacitete, dok je kod naručilaca, po pravilu, zaposlen samo jedan službenik za javne nabavke", piše u saopštenju koje potpisuje Jovana MAROVIĆ, koordinatorka istraživanja u IA.

U saopštenju se takođe ističe da manjak transparentnosti postoji zbog toga što portal javnih nabavki ne pruža pouzdane informacije, dok evidencija o naručiocima koji krše Zakon o javnim nabavkama nije javna.

"Moguće je, dalje, pratiti stanje u oblasti isključivo na godišnjem nivou, budući da se izvještaj o javnim nabavkama obavljuje krajem maja, a da indikatori rezultata i uticaja u Akcionom planu za poglavlje 23 nisu dobro definisani. Dodatan problem predstavlja nerealno planiranje, odnosno velika razlika između ugovorene i realizovane vrijednosti nabavki kod svih obveznika primjene Zakona, kao i učestale izmjene planova tokom jedne godine", stoji u saopštenju.

Zajednički je konstatovano da je potrebno dalje raditi na jačanju kontrolne uloge Skupštine u ovoj oblasti.

"Iako se Skupština tokom prošle godine intenzivnije bavila javnim nabavkama i organizovala nekoliko saslušanja, njihovi efekti su slabo vidljivi u praksi. Konsultativni sastanak je drugi u nizu u okviru projekta Civilno društvo i građani protiv korupcije u javnim nabavkama, koji Institut alternativa sprovodi uz podršku Ambasade Kraljevine Holandije, a na kojima razgovaramo sa ključnim akterima o tome koji su mogući pravci za unapređenje zakonskih rješenja u ovoj oblasti i prakse kako bi se smanjili rizici za korupciju", zaključuje se u saopštenju IA.

Bonus video: