PORUKA SKUPŠTINSKE KOMISIJE

Ne smiju da se kriju podaci o privatizacijama

Vučinić naglasio da još nisu dobili dokumetaciju o privatizaciji Instituta, zbog čega ne mogu da prate proces
125 pregleda 1 komentar(a)
Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte, Foto: Boris Pejović
Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 23.05.2015. 18:49h

 Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte, koji je početkom godine odlučio da 13 postupaka privatizacije proglasi tajnim, mora  promijeniti  tu odluku i javnosti staviti na uvid sve detaljne informacije o tim privatizacijama.

Na to je pozvao predsjednik skupštinske Komisije za praćenje i kontrolu postupaka privatizacije Janko Vučinić (DF).

Savjet za privatizaciju, na čijem čelu je premijer Milo Đukanović,  tajnim je proglasio privatizaciju Montenegro erlajnza, Instituta ,,Dr Simo Milošević", Budvanske i Ulcinjske rivijere, Novog  duvanskog, Montenegro Defence Industry, Pošte... 

Vučinić  smatra da  u tom potezu Savjeta  postoji opravdana sumnja da se nešto krije i da ima mogućih elemenata korupcije.

„Znamo kako su do sada prošle sve privatizacije. Gotovo u svakoj od njih našli smo  koruptivne elemente. Odluka Savjeta za privatizaciju upućuje na sumnju da se pokušava uraditi nešto mimo zakona“, kazao je Vučinić.

Vučinić je naglasio da su tražili od  Savjeta  da im dostavi dokumetaciju o privatizaciji Instituta “Dr Simo Milošević” koja je sada aktuelna, ali da još nemaju odgovor. 

On je objasnio  da zbog  toga već  mjesec  ne mogu da zakažu sjednicu komisije. 

„Nekorektno je  da nam na takav način  Savjet za privatizaciju  blokira rad“, istakao je Vučinić.

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) tražila je od Upravnog suda da poništi  odluku o tajnosti privatizacija.

Oni su za  privatizacije tražili dokumentaciju po osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama kada im je odgovoreno da su one proglašene tajnim. 

Iz Savjeta im  je  odgovoreno da dokumentacija sadrži podatke čijim bi objavljivanjem nastupile štetne posljedice po bezbjednost i interese Crne Gore. Tajnim je proglašen i čitav pregovarački postupak  Vlade i italijanske firme A2A u vezi sa novim ugovorom o upravljanju Elektroprivredom.

Sekretar Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte Aleksandar Tičić  nedavno  je  “Vijestima" kazao  da je odluku kojom se stavlja oznaka povjerljivosti na neke privatizacije predložila Tenderska komisija i da je Savjet usvojio.

On je kazao da su iz  Tenderske komisije za privatizaciju  takav predlog obrazložili potrebom za povjerljivošću dok traje postupak, a da bi nakon završetka postupka i potpisivanja ugovora sva dokumenta bila objavljena.

„Savjet je prihvatio takvo obrazloženje i odluka je usvojena", kazao je Tičić.

Sindikalci nisu javno osporili tajne

Savjet za privatizaciju ima 17 članova među kojima su i predstavnici oba sindikata, koji se  povodom odluke o tajnosti privatizacija nijesu javno oglasili.

Član je i generalni  sekretar Unije slobodnih sindikata Srđa Kekovića koji juče nije odgovorio na poziv “Vijesti” kako bi objasnio zašto  nijesu obavijestili  javnost o toj odluci Savjeta, koja ne odgovara   radnicima.  

Ni SSCG se nije oglašavao.

Preporučujemo za Vas