Ne smiju da se kriju podaci o privatizacijama

Vučinić naglasio da još nisu dobili dokumetaciju o privatizaciji Instituta, zbog čega ne mogu da prate proces
127 pregleda 1 komentar(a)
Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte, Foto: Boris Pejović
Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 23.05.2015. 18:49h

Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte, koji je početkom godine odlučio da 13 postupaka privatizacije proglasi tajnim, mora promijeniti tu odluku i javnosti staviti na uvid sve detaljne informacije o tim privatizacijama.

Na to je pozvao predsjednik skupštinske Komisije za praćenje i kontrolu postupaka privatizacije Janko Vučinić (DF).

Savjet za privatizaciju, na čijem čelu je premijer Milo Đukanović, tajnim je proglasio privatizaciju Montenegro erlajnza, Instituta ,,Dr Simo Milošević", Budvanske i Ulcinjske rivijere, Novog duvanskog, Montenegro Defence Industry, Pošte...

Vučinić smatra da u tom potezu Savjeta postoji opravdana sumnja da se nešto krije i da ima mogućih elemenata korupcije.

„Znamo kako su do sada prošle sve privatizacije. Gotovo u svakoj od njih našli smo koruptivne elemente. Odluka Savjeta za privatizaciju upućuje na sumnju da se pokušava uraditi nešto mimo zakona“, kazao je Vučinić.

Vučinić je naglasio da su tražili od Savjeta da im dostavi dokumetaciju o privatizaciji Instituta “Dr Simo Milošević” koja je sada aktuelna, ali da još nemaju odgovor.

On je objasnio da zbog toga već mjesec ne mogu da zakažu sjednicu komisije.

„Nekorektno je da nam na takav način Savjet za privatizaciju blokira rad“, istakao je Vučinić.

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) tražila je od Upravnog suda da poništi odluku o tajnosti privatizacija.

Oni su za privatizacije tražili dokumentaciju po osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama kada im je odgovoreno da su one proglašene tajnim.

Iz Savjeta im je odgovoreno da dokumentacija sadrži podatke čijim bi objavljivanjem nastupile štetne posljedice po bezbjednost i interese Crne Gore. Tajnim je proglašen i čitav pregovarački postupak Vlade i italijanske firme A2A u vezi sa novim ugovorom o upravljanju Elektroprivredom.

Sekretar Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte Aleksandar Tičić nedavno je “Vijestima" kazao da je odluku kojom se stavlja oznaka povjerljivosti na neke privatizacije predložila Tenderska komisija i da je Savjet usvojio.

On je kazao da su iz Tenderske komisije za privatizaciju takav predlog obrazložili potrebom za povjerljivošću dok traje postupak, a da bi nakon završetka postupka i potpisivanja ugovora sva dokumenta bila objavljena.

„Savjet je prihvatio takvo obrazloženje i odluka je usvojena", kazao je Tičić.

Sindikalci nisu javno osporili tajne

Savjet za privatizaciju ima 17 članova među kojima su i predstavnici oba sindikata, koji se povodom odluke o tajnosti privatizacija nijesu javno oglasili.

Član je i generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Srđa Kekovića koji juče nije odgovorio na poziv “Vijesti” kako bi objasnio zašto nijesu obavijestili javnost o toj odluci Savjeta, koja ne odgovara radnicima.

Ni SSCG se nije oglašavao.

Bonus video: