Marković: Obaveza Vlade da sprovodi odluke Ustavnog suda

Marković je istakao da je već u prvim danima mandata 41. Vlade razgovarao sa predstavnicima penzionera KAP-a, uvjeren da će zajednički postići dogovor u vezi sa sprovođenjem ovog Zakona, pri čemu je u tom trenutku, za tu namjenu u Budžetu bilo opredijeljeno oko 5,5 miliona eura
57 pregleda 0 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Vlada Crne Gore
Duško Marković, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 24.10.2018. 17:48h

Premijer Duško Marković danas je, odgovarajući na pitanje poslanika DF-a Janka Vučinića koje se odnosilo na Zakon o izmirenju obaveza prema bivšim radnicima KAP-a, kazao da je obaveza Vlade da sprovodi odluke Ustavnog suda, što je učinjeno i u slučaju Zakona o izmirenju obaveza prema bivšim radnicima KAP-a.

Marković je istakao da je već u prvim danima mandata 41. Vlade razgovarao sa predstavnicima penzionera KAP-a, uvjeren da će zajednički postići dogovor u vezi sa sprovođenjem ovog Zakona, pri čemu je u tom trenutku, za tu namjenu u Budžetu bilo opredijeljeno oko 5,5 miliona eura.

Pojasnio je da je, uvidjevši da Zakon koji je 2015. godine donijela ad hoc većina u prethodnom sazivu Skupštine ima određene pravne manjkavosti, predložio formiranje Radne grupe koja će sve dileme otkloniti, kako bi Zakon bio primjenjljiv u praksi.

"Preduzeo sam sve što je neophodno kako bi se stekli uslovi da se novac opredijeljen u Budžetu za bivše radnike KAP-a isplati u najkraćem roku, i u skladu sa zakonima Crne Gore...“ istakao je premijer.

Radna grupa je, kako je kazao, ubrzo formirana ali su je napustila dva predstavnika bivših radnika KAP-a, koji nijesu prihvatili da se pristupi predlaganju izmjena i dopuna Zakona.

"Dakle, jednostrano je prekinuta potreba za daljim dijalogom sa Vladom, zbog čega je ovo pitanje dobilo epilog na Ustavnom sudu, koji je svojom odlukom 27. marta 2018., ovaj zakon proglasio neustavnim", kazao je Marković.

Vučinić je kazao da su Marković i cijeli njegov tim bivšim radnicima KAP-a oduzeli otpremninu na nezakonit i neustavan način.

Bonus video: