Đukanović: Doprinijeću da se utvrdi odgovornosti svih za bezočno štetočinstvo protiv Crne Gore

"Tada bismo umjesto 21 milion eura ponuđenih od partnera iz UAE imali ponudu u iznosu od 26,7 miliona. Dakle, oko šest miliona više dobile bi lokalne uprave Bara i Budve. Sada, nakon što smo bukvalno potjerali tog jedinog zainteresovanog partnera, uz to i najboljeg, nemamo ni tih šest miliona, ni osnovnih 21 milion, ni 220 miliona za investicije, ni 280 novih stalnih radnih mjesta"
43 komentar(a)
Kraljičina plaža, Foto: Anto Baković
Kraljičina plaža, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 21.05.2015. 12:44h

Premijer Milo Đukanović indirektno je zaprijetio Socijaldemokratskoj partiji (SDP) i Ranku Krivokapiću da će zbog slučaja Kraljičine plaže u nastavku javnog angažmana dobar dio svoje energije potrošiti da doprinese utvrđivanju pravne i političke odgovornosti svih za "bezočno štetočinstvo protiv Crne Gore".

U SDP su više puta naveli da bi prodaja Kraljičine plaže bila štetna po državu.

Đukanović je u intervjuu Pobjedi rekao da nije bilo realnog razloga za odbijanje Rojal grupe kao partnera.

"Kao ni nekih drugih. Svakoj zemlji danas najvažniji je interes da obezbijedi zdrav kapital za razvoj. Nama bi, po mom sudu, morala biti i čast kada zemlja kakvi su UAE, u vremenu u kojem su im zbog globalne ekonomske krize otvorena sva vrata u svijetu, odluči da investira u Crnu Goru. Ne mora se posjetiti ni Abu Dabi ni Dubai da bi se znalo kako je za samo 43 godine u pustinji nastala jedna od najrazvijenijih zemalja svijeta".

On je naveo i da su se na institucionalno visokim adresama i u dijelu medija otvorila brojna pitanja, sve , "pametnija od pametnijih":

"Hoće li nam različitost društvenog uređenja UAE ugroziti demokratski razvoj; da li je investitor stvarno vladarska porodica iz Abu Dabija ili neko s Malog brda ko se lažno predstavlja; namjerava li to neko da usred Crne Gore uspostavi eksteritorijalnost naše plaže i da ignoriše pravni poredak naše države; zašto insistiraju da rizort ima i klupsku plažu, te kako ćemo objasniti svakom našem građaninu da ne može gdje mu baš padne na pamet razapeti ćebe za sunčanje, jer nam treba neko ko će u zaleđu plaže uložiti više stotina miliona da napravi hotele i ostale sadržaje turističke ponude i da dovede goste koji će obezbijediti da više stotina naših ljudi dobije radna mjesta..."

Upitan da li je kvadrat zemlje mogao da bude prodat 63 eura umjesto, kako je prodata, po 50 eura i da zaradimo više, Đukanović je rekao da "jesmo ali da je imalo zainteresovanog kupca".

"Tada bismo umjesto 21 milion eura ponuđenih od partnera iz UAE imali ponudu u iznosu od 26,7 miliona. Dakle, oko šest miliona više dobile bi lokalne uprave Bara i Budve. Sada, nakon što smo bukvalno potjerali tog jedinog zainteresovanog partnera, uz to i najboljeg, nemamo ni tih šest miliona, ni osnovnih 21 milion, ni 220 miliona za investicije, ni 280 novih stalnih radnih mjesta. I ko zna šta još što se ukaže kao potreba tokom realizacije svakog projekta".

"Nakon što smo u višednevnom argumentovanom dijalogu razjasnili da su sve ove nedoumice posljedica pretencioznog neznanja i loše namjere, a ne dokaz za, "obrazac korupcije", saglasili smo se i da od nadležnih institucija dobijemo odgovor na jedino preostalo pitanje: da li su vlasnici zemlje opštine Bar i Budva na zakonit način raspisali tender za njegovu prodaju. To jest, da li je u njemu početna prodajna cijena utvrđena na pravno valjan način. Kao i da ćemo to mišljenje, oslonjeno na preciznu institucionalnu odgovornost, svi poštovati. Dobili smo takvo jedino legitimno tumačenje iz Kancelarije zaštitnika imovinskih interesa države i iz Ministarstva finansija iz kojeg je nedvosmisleno jasno da je procedura obavljena zakonito. Naravno, pošto to pitanje nije ni bilo razlog osporavanja tog projekta, ni odgovor na njega nije mogao biti dovoljan da se obuzda destrukcija tog dijela javnosti".

Đukanović je naveo da je i nakon toga nastavljeno "s pametovanjem i moraliziranjem, u osnovi sa političkim silovanjem prava, na štetu Države".

"Epilog je logičan. Investitor koji drži do svog ugleda i o kojeg se otimaju svuda u svijetu, ljubazno je zahvalio na dosadašnjoj saradnji. Jer niko sa strane, investitor tog ugleda posebno, ne mora da razumije da u svijetu postoje i države čiji ne samo građani, nego i visoki funkcioneri, tako udarnički, javno, sa državnih jasala, rade protiv državnih i nacionalnih interesa. A ako to i razumiju, strani partneri istovremeno shvate da im u takvoj sredini sa tom količinom patologije svakako nije mjesto. Mi neki nemamo alternative. Mi ostajemo ovdje gdje smo rođeni, gdje su svi naši korijeni. Zato sam kazao da ću u nastavku javnog angažmana dobar dio svoje energije potrošiti da doprinesem utvrđivanju pravne i političke odgovornosti svih za ovo bezočno štetočinstvo protiv Crne Gore", zaključio je Đukanović.

Bonus video: