Hipoteka na zemlju na Svetom Nikoli

Firma, iza koje navodno stoji Stanko Subotić Cane, duguje gradu Budvi pola miliona eura za porez na imovinu
77 pregleda 4 komentar(a)
Havaji, Foto: Vuk Lajović
Havaji, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 20.05.2015. 14:59h

Podgorička kompanija “San investment”, koja gazduje atraktivnim zemljišnim kompleksom od gotovo četiri hektara na jugoistočnom dijelu ostrva Sveti Nikola, žalila se na rješenje o poreskom dugu, koji joj je zaračunao opštinski Sekretarijat za privredu i finansije.

Firma, iza koje navodno stoji srpski biznismen Stanko Subotić Cane, duguje gradu Budvi pola miliona eura za porez na imovinu, koji godinama unazad nije plaćen.

Opština je upravo na taj iznos i stavila hipoteku na 37 hiljada kvadrata zemlje na popularnim Havajima naspram Budve, kojom gazduje ova firma.

Hipoteka je upisivana u nekoliko navrata, kako su donošena rješenja o poreskom potraživanju od strane opštinskog Sekretarijata.

Tako je Opština, navodi se u katastarskoj evidenciji Uprave za nekretnine, 14. maja prošle godine upisala hipoteku zbog poreskog potraživanja od 271.929 eura, da bi već krajem prošle godine, 12. decembra osvanula nova hipoteka zbog duga od 65.099 eura.

Hipoteka je upisana i 16. marta ove godine, zbog poreskog duga od 57.184. Novo opterećenje nad imovinom Subotića, Opština je upisala 3. aprila, zbog poreskog duga od 59.506, da bi posljednju hipoteku upisala krajem aprila na iznos od 49.110. Ukupan poreski dug ove firme je 502.828 eura.

Ovim se Opština “pridružila” Prvoj banci, koja još od 2008. kada je Canetu dala dva kredita od ukupno 20 miliona eura za kupovinu ostrva, ima hipoteku na taj dio popularnih Havaja.

Mogućnost da upisuje hipoteku na imovinu dok se ne naplati poresko potraživanje, kako je „Vijestima“ ranije pojašnjeno u lokalnoj upravi, zasniva se na odredbama Zakona o poreskoj administraciji.

"Postupak prinudne naplate preduzima se kada poreski obveznik poresku obavezu nije platio prilikom podnošenja poreske prijave, odnosno kada je poresko rješenje postalo izvršno. Poreski organ pokreće postupak prinudne naplate donošenjem zaključka o prinudnoj naplati poreske obaveze. Predmeti prinudne naplate mogu biti novčana sredstva, novčana potraživanja ili imovina poreskog obveznika”, navodi se u zakonu.

U postupku prinudne naplate poreske obaveze, radi obezbjeđenja potraživanja, na imovini poreskog obveznika može se zasnovati založno pravo.

“Pod prinudnom naplatom poreske obaveze iz imovine poreskog obveznika podrazumijeva se pljenidba i prodaja imovine poreskog obveznika i korišćenje sredstava dobijenih prodajom ili drugim postupkom za naplatu poreske obaveze”, navodi se u Zakonu o poreskoj administraciji. Stavljanje hipoteke jedan je od mehanizama obezbjeđenja naplate poreskog dugovanja, kada se strahuje da bi dužnik mogao da proda imovinu.

Bonus video: