Zeković: Ozbiljno razmotriti pismo Butrosa Galija

Prema njegovim riječima izuzetno je važno da se obezbijedi široka javna debata, jer raspolaganje ili otuđenje najvrijednijih djelova crnogorske teritorije ne smije biti stvar mandata jedne Vlade, niti jedne vlasti budući da posljedice eventualnih štetnih odluka trpe svi građani bez izuzetka
7 komentar(a)
Bojan Zeković, Foto: SDP
Bojan Zeković, Foto: SDP
Ažurirano: 20.05.2015. 12:36h

Socijaldemokratska partija pozvala je sve političke subjekte i ukupnu javnost da posvete punu pažnju i ozbiljno razmotre kritičke ocjene i prijedloge, koje su u pismu predsjedniku Skupštine Crne Gore Ranku Krivokapiću uputili visoki međunarodni zvaničnici iz oblasti zaštite kulturnog blaga, na čelu sa bivšim Generalnim sekretarom UN - Butrosom Galijem, povodom valorizacije ostrva Mamula.

“SDP se svih ovih godina dosljedno zalagala da se u oblasti raspolaganja najvrjednijim državnim resursima definiše planski i osmišljeni pristup, upozoravajući da svaka odluka koja nije rezultat studioznog promišljanja može proizvesti dugoročne teške posljedice”, rekao je Bojan Zeković član GO SDP-a.

Prema njegovim riječima izuzetno je važno da se obezbijedi široka javna debata, jer raspolaganje ili otuđenje najvrijednijih djelova crnogorske teritorije ne smije biti stvar mandata jedne Vlade, niti jedne vlasti budući da posljedice eventualnih štetnih odluka trpe svi građani bez izuzetka.

“Ovo posebno ako se ima u vidu veličina teritorije Crne Gore i činjenica da jednom pogrešno valorizovano dobro može biti trajno izgubljeno za potrebe održivog turističkog ili drugog razvoja”, smatra Zeković.

SDP je, kako navodi Zeković, zbog svoje politike raspolaganja državnom imovinom veoma često u javnosti bila klevetana kao neko ko zaustavlja razvoj.

“Kada smo se borili protiv loše privatizacije KAP-a, Telekoma, kada smo sprječavali prodaju EPCG, Termoelektrane istom KAP „investiotoru“, kada smo spašavali Taru i u mnogim drugim slučajevima sve do nezakonitog ugovora o Kraljičinoj plaži. To što su naša upozorenja dobijala potvrdu u vremenu mala je satisfakcija ako se zna da smo kao država zbog pogrešnih ekonomskih odluka, pa i u sferi raspolaganja imovinom, pretprjeli nepopravljive finansijske štete”, rekao je on.

Kako kaže svako ko računa na ozbiljne strane investitore mora shvatiti ovakvo upozorenje kao krajnje ozbiljnu poruku kako se sa važnih međunarodnih adresa gleda na neke procese u Crnoj Gori.

“Posebno je zabrinjavajuće što kao društvo ni nakon brojnih grešaka nijesmo izvukli određen pouke, već se i dalje optužuju oni koji ukazuju na očigledne propuste. Nedopustivo je da o našim najvrjednijim resursima više brinu ljudi sa strane nego mi koji ovdje živimo. Ovo je najsvježiji slučaj, a nedavno smo svjedočili i slučaju Solane i angažovanju njemačke ambasadorke na zaštiti tog vrijednog lokaliteta”, zaključio je Zeković.

Bonus video: