Mogu dići kredit na zakup Mamule

Iz Ministarstva kažu da investitor može založiti pravo zakupa, a novac koristiti za gradnju hotela
142 pregleda 9 komentar(a)
mamula_1, Foto: A.BAKOVIĆ
mamula_1, Foto: A.BAKOVIĆ
Ažurirano: 19.05.2015. 06:07h

Ostrvo Lastavica sa tvrđavom Mamula ne može biti založeno za kredit, već zakupac može založiti samo pravo zakupa koje mu pripada ugovorom, zvanično je odgovoreno “Vijestima” u Ministarstvu održivog razvoja i turizma.

U resoru, kojim rukovodi ministar Branimir Gvozdenović, saopštili su da zalaganje prava zakupa konkretno znači da bi u slučaju aktiviranja zaloga novi sticalac imao sva prava i obaveze koja bi imao zakupac Oraskom.

“A, u slučaju neizvršenja obaveza, Vlada bi imala pravo raskida ugovora u kom slučaju ponovo stiče punu kontrolu nad ostrvom i svim uvećanjima njegove vrijednosti izvršenim do tog trenutka. To je predviđeno članom 29 ugovora o zakupu. Prema tome, ostrvo Lastavica sa tvrđavom Mamula ne može biti založeno za kredit, već zakupac može založiti samo ono što mu prema ugovoru pripada (pravo zakupa). Mogućnost zalaganja je po sebi ograničena, jer je takvo pravo neodvojivo od obaveza koje ga prate”, objašnjeno je u Ministarstvu turizma.

Vladinoj namjeri protivi se opozicija, čijim je glasovima odbor za ekonomiju odbio predlog

Vlada je sa Oraskomom potpisala ugovor o zakupu ovog istorijsko-kulturnog lokaliteta u opštini Herceg Novi na 49 godina. Skupština mora da potvrdi ugovor. Iz Oraskoma, koji gradi veliko turističko-stambeno naselje na susjednoj Luštici, na ostrvu namjerava da gradi mali luksuzni hotel sa memorijalnom sobom.

Iz tog Vladinog resora su naveli da investitor ne stiče pravo svojine na ostrvu, tvrđavi ili budućem rizortu, kao i da ne može stavljati bilo kakav teret na tu imovinu.

“Zakupac ima pravo da založi svoje pravo zakupa iz ugovora i to isključivo za potrebe finansiranja izgradnje budućeg rizorta i njegovo poslovanje”, rekli su u Ministarstvu.

Vladinoj namjeri protive se opozicione partije (DF, SNP i Pozitivna) čiji su glasovi presudili da parlamentarni odbor za ekonomiju ne usvoji predlog. Konačna odluka je u rukama manje članice vladajuće koalicije SDP-a koja se zvanično nije izjasnila hoće li podržati predlog odluke.

Oraskom, iza kojeg je Samih Saviris i koji je bio jedina kompanija za pregovore, ponudio je da Mamulu zakupi za 1,5 eura po kvadratu, a da morski ekvatorij ostrva zakupi po 90 centi po kvadratu godišnje. Investicioni projekat je vrijedan 15 miliona eura.

Učestvovao u pregovorima za Mamulu, pa izazvao nove lokalne izbore u Novom

Iz Ministarstva su kazali da pripadajuće morsko dobro ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula iznosi 8.886 kvadrata

Na pitanje “Vijesti” zašto je predviđeno da se u slučaju spora sa zakupcem koristi engleska, a ne crnogorska verzija ugovora, iz ministarstva su naveli da je engleska verzija važeća jer je to uobičajena praksa kod zaključivanja investicionih ugovora sa inostranim partnerom.

“Pravni savjetnici Savjeta za privatizaciju koji su sa pregovaračkim timom Tenderske komisije vodili pregovore na ovom projektu autorizovali su englesku i crnogorsku verziju kao istovjetne ”, kazali su u Ministarstvu.

Ko preuzme zakup dobija i obaveze

Predsjednik Advokatske komore Zdravko Begović “Vijestima” je objasnio da zalaganje prava iz zakupa ne podrazumijeva da se založi ostrvo.

“Ako bi budući kupac svoja prava prenio na banku, to znači da bi ona naslijedila obaveze iz ugovora. Drugim riječima, banka bi imala obavezu da ispuni sve ono što je definasano ugovorom o zakupu i da plaća zakup. Država ništa ne bi izgubila prenošenjem prava iz zakupa”, objasnio je Begović.

On je dodao i da to što je ugovorom definisano da investitor ne može uspostaviti bilo kakav teret na lokaciji znači da zemljište ostrva ne može biti založeno za kredit.

Mračević bez znanja partije učestvovao u pregovorima

Opozicija je na Odboru za ekonomiju ostala uskaćena za odgovor na pitanje ko je ispred Opštine Herceg Novi učestvovao u pregovaračkom timu za realizaciju projekta.

Iz Ministarstva uređenja prostora i turizma “Vijestima” su kazali da je sjednici tenderske komisije, na kojoj je razmatran i usvojen nacrt tenderske dokumentacije u julu 2013. godine, prisustvovao savjetnik gradonačelnika Vladimir Mračević.

On je prije godinu, sa još tri odbornika, napustio SNP, što je izazvalo vanredne izbore. Iz SNP-a su ga tada, između ostalog, optužili da je bez znanja Opštine učestvovao u pregovorima za Mamulu.

Navode i da je prethodno tenderska dokumentacija dostavljena kabinetu predsjednika Opštine na komentare i sugestije kojih nije bilo. Kazali su da je održan okrugi sto na temu turističke valarozacije ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula gdje su, između ostalih, prisustvovali predstavnici Opštine.

“Na ovaj način je u potpunosti poštovan princip transparentnosti u radu i donošenju odluka, posebno kroz direktnu saradnju koja je ostvarena sa Opštinom Herceg Novi i nadležnim državnim institucijama čiji su predstavnici participirali u pripremi tenderske dokumentacije”, kazali su u Ministarstvu, dodajući da je organizovana i prezentacija projekta za predstavnike Opštine.

Bonus video: