SNP: Formirati specijalni sud za zaštitu prava intelektualne svojine

Šarančić smatra da treba više raditi na edukaciji administracije i jačanju svijesti građana o značaju te problematike
1 komentar(a)
Danko Šarančić, Foto: Savo Prelević
Danko Šarančić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 18.05.2015. 14:13h

U Crnoj Gori je neophodno formirati specijalni sud za zaštitu prava intelektualne svojine, koja bi, sa odgovarajućom pravnom regulativom u toj oblasti mogla u značajnijoj mjeri da doprinese ekonomskom rastu, ocijenio je poslanik Socijalističke narodne partije (SNP), Danko Šarančić.

Šarančić smatra da treba više raditi na edukaciji administracije i jačanju svijesti građana o značaju te problematike.

„Efikasna zaštita prava intelektualne svojine i odgovarajuća pravna regulativa mogla bi u značajnijoj mjeri da doprinese ekonomskom rastu i da, prije svega, kroz privlačenje stranih investitora doprinese otvaranju novih radnih mjesta i popravljanju životnog standarda građana Crne Gore“, naveo je Šarančić u saopštenju.

Tipski Zakon o patentima, koji je Vlada dostavila parlamentu, kako je dodao, ima za cilj harmonizaciju sa pravom Evropske unije (EU) i relevantnim međunarodnim ugovorima u toj oblasti.

„Međutim, on sam po sebi neće riješiti suštinske izazove ukoliko se, na mnogo ozbiljniji, stručniji i odgovorniji način, ne budemo odnijeli prema ovoj problematici“, kazao je Šarančić.

Prema njegovim riječima, u praksi postoji situacija da je domaće tržište preplavljeno krivotvorenom robom, većinom iz Kine i Turske, uglavnom neadekvatnog pakovanja i kvaliteta, ali sa niskom fakturisanom vrijednošću.

"Na žalost, zbog veoma nezavidne ekonomsko-finansijske situacije, ogroman broj građana Crne Gore je prinuđen da kupuje takve proizvode“, rekao je Šarančić.

On smatra da je neophodna potpuna koordinacija svih institucija koje se bave pravima intelektualne svojine, jačanje informacionih i administrativnih kapaciteta Zavoda za zaštitu intelektualne svojine i mnogo snažnija politička volja da se procesuiraju i krivično gone počinioci krivičnih djela iz te oblasti.

Bonus video: