CENTRALNA BANKA:

Vrijednost platnog prometa jedan odsto manja

Prema podacima CBCG, u prošloj godini je vrijednost ukupnog realizovanog platnog prometa u zemlji iznosila 23,2 milijarde eura, odnosno 3,9 odsto više u odnosu na 2013.
0 komentar(a)
Ažurirano: 17.05.2015. 13:27h

Vrijednost realizovanog platnog prometa za 22 radna dana u aprilu iznosila je 1,87 milijardi eura, jedan odsto manje nego u martu, pokazuju podaci Centralne banke Crne Gore (CBCG).

Od toga je 48,32 odsto realizovano u platnom sistemu CBCG (RTGS i DNS sistemu), a ostatak u internom, čiji su nosioci poslovne banke. U RTGS (Real Time Gross Settlement) sistemu se obavljaju pojedinačne platne transakcije između učesnika po bruto principu u realnom vremenu, a u DNS (Deferred Net Settlement) sistemu međubankarske platne transakcije po neto principu u odloženom vremenu.

"U aprilu je za 22 radna dana realizovano oko 2,4 miliona naloga, od čega 30,6 odsto u RTGS i DNS sistemu, a 69,4 odsto u internom", navodi se u izvještaju CBCG.

U aprilu za 11,22 hiljade minuta produkcije nije bilo zastoja u radu sistema, pa je njegova raspoloživost bila 100 odsto.

Prema podacima CBCG, u prošloj godini je vrijednost ukupnog realizovanog platnog prometa u zemlji iznosila 23,2 milijarde eura, odnosno 3,9 odsto više u odnosu na 2013.

„S druge strane, broj transakcija je porastao 7,5 odsto, na blizu 28 miliona transakcija. Gledano kroz strukturu, vrijednost prometa je porasla usljed rasta vrijednosti međubankarskog prometa 8,7 odsto, dok je vrijednost internog prometa neznatno smanjena, 0,1 odsto“, navedeno je u izvještaju CBCG.

Ukupna produkcija međubankarskog platnog sistema, odnosno RTGS i DNS, iznosila je, kako se dodaje, 129,03 hiljade minuta, sa evidentiranih 47 minuta zastoja u radu, tako da je raspoloživost sistema iznosila 99,96 odsto, čime je nastavljena serija izuzetno visoke raspoloživosti iz prethodnih godina.