Boksitaši odbijeni za 1,36 miliona eura

Privredni sud upoznat sa ponudom Neksana za kupovinu Boksita pogodbom
0 komentar(a)
Boksiti, Nikšić, Foto: Srđo
Boksiti, Nikšić, Foto: Srđo
Ažurirano: 16.05.2015. 06:59h

Predsjednik i sudija Privrednog suda Blažo Jovanić odbio je tužbu radnika Rudnika boksita u stečaju da im se na ime dugova prizna pravo na još 1,36 miliona eura zarada.

Sud je u konkretnoj parnici trebalo da provjeri da li je bivši stečajni upravnik Zdravko Cicmil prilikom priznanja potraživanja radnika pravilno ocijenio Zakon o stečaju i pravilno utvrdio i klasifikovao potraživanja radnika.

Bivša stečajna uprava priznala je minimalne zarade radnicima nikšićke kompanije od po 193 eura. Radnici su 1,36 miliona u neto iznosu potraživali kao razliku od onog što je obračunato, a nije im isplaćeno u odnosu na ono što je stečajna uprava priznala kao potraživanje.

Priznata potraživanja radnika po osnovu neto zarada za 312 radnika su 1.445.184 eura. Po osnovu neuplaćenih doprinosa za PIO od juna 2009. do novembra 2013, kada je uveden stečaj, radnici Boksita potražuju oko 3,9 miliona eura.

Stečajna uprava priznala je, dakle, radnicima Boksita 24 minimalne zarade u Crnoj Gori, u skladu sa odredbama Zakona, a sa čim su oni bili nezadovoljni.

Šef Samostalnog sindikata Borislav Bojanović kazao je juče “Vijestima” da će izvršni odbori te organizacije, kao i drugog Sindikata, u ponedjeljak odlučiti da li će se žaliti na odluku suda.

On je potvrdio da je Privredni sud upoznao sa ponudom nikšićke kompanije Neksan, u vlasništvu biznismena Miodraga Dake Davidovića. Neksan, koji je organizovao proizvodnju u Boksitima, ponudio je Samostalnom sindikatu Boksita i stečajnoj upravi da otkupi radnička potraživanja sa troškovima stečajnog postupka, koliko bi u krajnjem iznosila kupoprodajna cijena za imovinu rudarske kompanije. O eventualnoj prodaji imovine neposrednom pogodbom trebalo bi da se izjasni bord povjerilaca Rudnika boksita, u skladu sa Zakonom o stečaju.

Bonus video: