Maraš: Neophodna volja za sprovođenje Zakona o javnim nabavkama

Cilj tribine je i da se učesnici upoznaju sa novim pravilima vezanim za šoping postupke javnih nabavki koji je najčešće korišćen, kao i sa pravilima konflikta interesa, „čije nepoštovanje ugovore čini ništavnim i poništava se cjelokupna javna nabavka”
0 komentar(a)
Vuk Maraš, Foto: Svetlana Mandić
Vuk Maraš, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 13.05.2015. 11:21h

Da bi Zakon o javnim nabavkama, koji je nedavno stupio na snagu, pomogao u spriječavanju korupcije potrebna je volja za njegovim adekvatnim sprovođenjem, kazao je Vuk Maraš, programski direktor MANS-a na tribini koja je u saradnji sa Upravom za javne nabavke organizovana u Nikšiću.

„Imamo adekvatne zakonske mehanizme, a ključna je volja institucija da sprovedu zakon. Bitna je i politička volja drugih institucija da obezbijede ukupno poštovanje Zakona”, kazao je Maraš.

Ni najbolji zakoni, prema njegovim riječima, ne mogu pomoću ukoliko izostane volja za njihovim sprovođenjem.

Tribina je organizovana kako bi se naručioci i ponuđači upoznali sa ključnim odredbama zakona jer će se na taj način, smatra Maraš, stvoriti uslovi da postupak javnih nabavki bude što manje ugrožen.

„Nove procedure vezane za inspekcijiski nadzor mogu da osiguraju mnogo bolje sprovođenje zakona. Ima više mehanizama kontrole koji mogu da koriste ponuđači i naručioci”, kazao je Maraš.

Cilj tribine je i da se učesnici upoznaju sa novim pravilima vezanim za šoping postupke javnih nabavki koji je najčešće korišćen, kao i sa pravilima konflikta interesa, „čije nepoštovanje ugovore čini ništavnim i poništava se cjelokupna javna nabavka”.

Javna tribina u Nikšiću, posvećena primjeni novih zakonskih rješenja u sistemu javnih nabavki, treća je koju su organizovali MANS i Uprave za javne nabavke, uz podršku Evropske komisije i Britanske ambasade u Podgorici.

Bonus video: